Dünya Altın Konseyi (WGC), ‘Altının uzun vadeli getiri beklentisi’ başlıklı raporunu tamamladı.

Altın Fiyatları 16 Eylül Haftasına Nasıl Başladı? Altın Fiyatları 16 Eylül Haftasına Nasıl Başladı?

Söz konusu raporda, altının portföy riskini yönetmeye olan katkısının ve değer muhafaza etme vasıflarının çok sayıda çalışmayla desteklenerek iyi bir şekilde belirlenmiş olduğu bildirildi.

Altının portföy getirisine katkısının da aynı şekilde tespit edildiğine işaret edilen raporda, “Altının uzun vadeli getirisini tahmin etmeye yönelik çerçeveler bulunuyor ancak bunlar, diğer varlık sınıflarına ilişkin sermaye piyasası varsayımlarıyla uyumlu, sağlam bir yaklaşımdan uzaktır” değerlendirmesi yapıldı.

Altın Bir Değer Saklama Aracı mı?

Konseyin raporunda, altının getiri öngörülerine ilişkin araştırmalar neticesinde, bu emtianın bir ‘değer saklama aracı’ olarak görüldüğü belirtilirken, söz konusu yaklaşımın bazı eksikler barındırdığının da altı çizildi.

‘Altın standardının’ uygulandığı zamanlardan gelen verileri işlemenin, altının performansı hususunda yanıltıcı sonuçlar çıkarttığı değerlendirmesine yer verilen raporda, uzun vadeli fiyatlara yalnızca finansal piyasalardan gelen talep üzerinden bakmanın da altının portföylerdeki ağırlığının daha az olduğu yanılgısına yol açtığı aktarıldı.

Çalışmada, altının uzun vadeli getiri hesaplamasına yeni bir yaklaşım sergilendiği, bunun sonucunda da altının uzun vadede son 50 senede enflasyonun önemli oranda üzerinde, küresel GSYH ile uyumlu bir getiri sağladığının görüldüğü ifade edildi.

Altın alımlarını destekleyen mücevher ve teknoloji sektörleri, merkez bankaları, finansal yatırımlar, perakende külçeleri ve madeni paraların, mevcut teorilerin önerdiğinden çok daha fazla olduğuna dikkat çekilen raporda, “Ayrıca, finansal piyasa yatırımcıları kısa vadede fiyat oluşumunu belirleme eğiliminde olsalar da, uzun vadede daha az baskındırlar” ifadesi kullanıldı.  

Kaynak: AA