Dünya Bankası tarafından yapılan açıklamada, gelişmekte olan ülkelerin 'orta gelir tuzağından' kaçmalarını sağlayacak ilk detaylı yol haritasının sunulduğu yeni bir çalışmanın hazırlandığı aktarıldı.
Söz konusu açıklamada, Çin, Hindistan, Brezilya ve Güney Afrika'nın da içlerinde olduğu 100'den fazla ülkenin gelecek yıllarda yüksek gelirli ülkeler olma çabalarının önğne geçebilecek ciddi engellerle karşı karşıya olduğu kaydedildi. Bankanın açıklamasında, 'orta gelir tuzağının' gelişmekte olan 108 ülkedeki ilerlemeyi engellediği belirtildi.
Ülkeler zenginleştikçe genellikle kişi başına yıllık ABD Gayrisafi Yurt İçi Hasılasının (GSYH) yaklaşık yüzde 10'u (8 bin dolara eşdeğer) oranında bir 'tuzağa' düştükleri değerlendirmesi yapılan açıklamada, 1990'dan bu zamana sadece 34 orta gelirli ekonominin yüksek gelir statüsüne geçmeyi başardığı ve bunların üçte birinden fazlasının ya Avrupa Birliği'ne entegrasyondan ya da daha önce keşfedilmemiş petrolden yararlandığı hatırlatıldı.
Açıklamada, geçen yılın sonunda 108 ülkenin orta gelirli olarak sınıflandırıldığı ve bu ülkelerin kişi başına düşen yıllık GSYH'sinin 1136 dolar ile 13 bin 845 dolar arasında değiştiği aktarıldı.
Bu ülkelerin küresel nüfusun yüzde 75'ine denk gelen 6 milyar insana ev sahipliği yaptığı belirtilen açıklamada, küresel GSYH'nin yüzde 40'ından fazlasını ve karbon emisyonlarının yüzde 60'ından fazlasını ürettikleri bildirildi.
Açıklamada, bahsi geçen ülkelerin orta gelir tuzağından kurtulma konusunda hızla yaşlanan nüfus, gelişmiş ekonomilerde artan korumacılık ve enerji dönüşümünü hızlandırma ihtiyacı gibi öncekilerden çok daha büyük zorluklarla karşı karşıya oldukları ifade edildi.