Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Feda Aral, küresel ısınmanın etkisiyle temiz su kaynaklarının hızla tükendiğine dikkat çekti. Aral, Trakya’da bir otelde gerçekleştirilen "Trakya Su Çalıştayı"nda su tasarrufu sağlamak için hızla adım atılması gerektiğini vurguladı.
Aral, yer altı su kaynaklarının dikkatli bir şekilde yönetilmesinin önemini belirterek, "Küresel ısınma ve sanayileşme, temiz su kaynaklarının azalmasına neden oluyor. Dünya Bankası'nın verilerine göre, 2025 yılında dünya nüfusunun yaklaşık üçte ikisi içilebilir suya ulaşmakta zorlanacak. Türkiye de kısa süre içinde temiz su kaynakları tükenmiş ve kirlenmiş bir ülke konumuna gelebilir. Bundan sonra suyun her zamankinden daha verimli kullanılmasını sağlamak gerekiyor" dedi.
İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Yolcubal, yer altı sularının görünür olmadığı için dünya genelinde israf edildiğini ifade etti. Yolcubal, yer altı su kaynaklarının yüzey suyu gibi hızla kirlenmediğini, ancak insan faaliyetlerinden dolayı yavaşça kirlenmeye başladığını belirtti ve şunları ekledi:
"Trakya, zengin yer altı su kaynaklarına sahip bir bölge ancak doğru yönetilmediği için su sıkıntısı yaşıyor. En fazla suyu kullanan sektör, tarım sektörü. Ancak burada çiftçilere de bazı sorumluluklar düşüyor. Suyu doğru bir şekilde kullanmak büyük önem taşıyor. Bilinçli bir şekilde hareket edersek, hem suyu verimli kullanırız hem de tarımsal üretimde verimliliği artırırız. Türkiye'de 18 milyar metreküplük yer altı su potansiyeline sahibiz ve bunun yüzde 76’sı tarımda kullanılıyor. İçme sularının yüzde 45’i yer altı kaynaklarından sağlanıyor, ancak bu su kaynakları verimsiz bir şekilde kullanılıyor."
Aral ve Yolcubal, su tasarrufunun gelecekteki su güvenliği için kritik bir öneme sahip olduğunu ifade ettiler.