Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), merakla beklenen 2024 Dünya Ticaret Raporu’nu hazırladı.

Söz konusu raporda, küresel ticaretin birçok ülkede yoksulluğa karşı verilen mücadeleye katkı sağladığı, ancak bunun tek başına yeterli olmadığı belirtildi.

Küresel ticaretin bir takım fırsatlar getirdiği ifade edilen raporda, ticaretin yanında yoksullukta mücadele ve ekonomiler arasındaki farkın kapanması için sosyal tedbirlerin ve uluslararası iş birliğinin gerekli olduğuna vurgu yapıldı.

Trendyol, Küresel Perakendenin Zirvesine Adını Yazdırdı Trendyol, Küresel Perakendenin Zirvesine Adını Yazdırdı

2024 Dünya Ticaret Raporu’nda ayrıca küresel ticareti daha kapsayıcı hale getirmek için mesleki eğitim, tüketicilerin daha düşük fiyatlardan istifade etmesinisağlamak için rekabet politikası, güvenilir altyapı ve sağlıklı işleyen finansal piyasalar gibi destekleyici iç politikaları kapsayan dataylı bir stratejiye gereksinin duyulduğuna dikkat çekildi.

En Zengin Yüzde 10’luk Kesimin Gelirinde Dikkat Çeken Artış

Hazırlanan raporda, 2022 Küresel Eşitsizlik Raporu'na gönderme yapılarak, mutlak anlamda küresel gelir eşitsizliğinin 110 sene önceki kadar yüksek olduğuna dikkat çekildi.

Rapora göre, 1910'da dünya nüfusunun en zengin yüzde 10'luk kesiminin geliri, en alttaki yüzde 50'lik kesimin gelirinden 41 kat daha fazla olurken, bu oran 2020'de 38 kat oldu.

Çalışmada yoksul ülkelerin, uluslararası ticarete daha az katılma, daha az doğrudan yabancı yatırım alma ve yurt dışından ticari eşyaya daha fazla bağımlı duruma gelmiş olmasının altı çizildi.

Dünya Ticaret Örgütünün (DTÖ) Tarihçesi ve İşlevi hakkında detaylı bilgiye buradan erişebilirsiniz.

Kaynak: AA