Gıda Krizine Karşı Küresel Ağ tarafından hazırlanan Küresel Gıda Krizi Raporu'nun güncel verilerine göre, "felaket/kıtlık" seviyesinde olan veya bu durumu bekleyen kişi sayısı 2023'te 705 bin iken, 2024'te bu rakam 1,9 milyona çıktı. Rapor, Birleşmiş Milletler'e bağlı Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından desteklenen bu küresel ağ tarafından yayımlandı. 

Güncellenmiş rapor, çatışmalar, aşırı hava koşulları ve ekonomik krizlerin açlık oranlarını artırarak, akut gıda güvensizliğinin yüksek seviyelerde kalmasına neden olduğunu ortaya koydu. IPC 5. aşama, yani "felaket/kıtlık" düzeyinde bulunan veya bu seviyeye ulaşması beklenen insanların sayısının 2023'te beş bölgede 705 bin iken, 2024'te dört bölgede 1,9 milyona yükseldiği belirtildi. Bu artış, özellikle Sudan ve Gazze Şeridi'ndeki krizlerden kaynaklandı. 

Sudan'daki durum, raporda ayrıntılı olarak ele alındı. Zamzam kampında "felaket/kıtlık" seviyesinin devam ettiği ve bu durumun Ekim 2024'e kadar sürmesinin öngörüldüğü ifade edildi. Ayrıca, Sudan genelinde 25,6 milyon kişinin, Haziran-Eylül döneminde yüksek seviyede akut gıda güvensizliğiyle karşı karşıya olduğu ve bu durumun 2023'ün aynı dönemine kıyasla yüzde 26 oranında bir artış gösterdiği belirtildi. 

Çatışmaların bölgesel gıda ve beslenme güvenliğini olumsuz etkilediği ve iki milyondan fazla insanın komşu ülkelere, özellikle Çad ve Güney Sudan gibi büyük gıda krizleri yaşayan ülkelere kaçmasına neden olduğu vurgulandı. 

Güneydoğu Asya'nın Çocukları, Yagi Tayfunu Mağduru Güneydoğu Asya'nın Çocukları, Yagi Tayfunu Mağduru

Gazze Şeridi de raporda dikkat çeken bir diğer bölge oldu. İsrail saldırılarının etkisi altındaki Gazze Şeridi, Küresel Gıda Krizleri Raporu tarihindeki "en şiddetli gıda krizi çeken yer" olarak kalmaya devam ediyor. Mart ile Nisan 2024 arasında, bölgedeki 2,2 milyon kişinin acil gıda ve geçim yardımına ihtiyaç duyduğu belirtildi. 

Ağustos 2024 itibarıyla, 1 milyondan fazla insanın IPC 4. aşama, yani "acil durum" düzeyinde olduğu 8 ülke sıralandı. Bu ülkeler arasında Sudan (8,5 milyon kişi), Afganistan (3,6 milyon kişi), Kongo Demokratik Cumhuriyeti (2,9 milyon kişi), Myanmar (2,7 milyon kişi), Güney Sudan (2,3 milyon kişi), Pakistan (2,2 milyon kişi), Haiti (1,6 milyon kişi) ve Nijerya (1 milyon kişi) yer aldı. 

Kaynak: AA