Galler'in Başı Bert Fırtınası ile Dertte Galler'in Başı Bert Fırtınası ile Dertte

Dün gerçekleştirilen Diwali kutlamaları sonrası bu sabah yapılan hava kalitesi ölçümleri, Yeni Delhi'nin uluslararası arenada en kötü hava kalitesine sahip kent olduğunu ortaya koydu.  

Hava Kalitesi ve Hava Tahmini ve Araştırması Sistemi (SAFAR) verilerine göre, "PM 2,5" olarak bilinen zararlı parçacıkların yoğunluğu 300-400 aralığında "düşük", 400-500 seviyesinde ise "şiddetli" hava kalitesi olarak sınıflandırılmaktadır. 

Yerel haber kaynaklarına yansıyan bilgilere göre, Diwali Festivalinde kentteki pek çok noktada ateşli maytapların patlatılması, bazı bölgelerde PM 2,5 oranının her metreküp için 900 mikrogramı bulmasına yol açtı. Bu durum, hava kirliliğinin Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından belirlenen insan sağlığı için üst sınırın 23 kat üzerinde olduğu anlamına geliyor. 

Bugün yapılan hava ölçümleriyle birlikte, Yeni Delhi'nin dünyadaki en yüksek hava kirliliği seviyelerine ulaştığı doğrulandı. Başkentteki yoğun sis, duman ve toz, düşük rüzgar hızı ile araç emisyonlarının etkisiyle kış aylarında daha da yoğunlaşmakta. 

Her yıl Ekim ve Ocak ayları arasında Yeni Delhi ve kuzey Hindistan'daki bazı şehirlerde hava kirliliği önemli ölçüde artmakta. Bu durum, birçok sektörün aksamasına ve okulların, ofislerin kapanmasına neden oluyor. Kasım ve Aralık aylarında komşu eyaletlerdeki çiftçilerin anız yakma uygulamaları da bu sorunu daha da kötüleştiriyor. Çiftçiler, alternatif yöntemler geliştirebilmeleri için finansal ve teknik yardıma ihtiyaç duyduklarını ifade ediyor. 

Hindistan, hava kirliliğiyle mücadele etmek amacıyla "Aşamalı Mücadele Eylem Planı (GRAP)" adı altında çeşitli önlemler alıyor. Bu kapsamda, kömür ve odun kullanımı ile acil durumlar dışında dizel jeneratörlerin kullanımı yasaklandı. Ayrıca, Yeni Delhi sakinlerine toplu taşıma araçlarını tercih etmeleri ve araç emisyonlarını azaltmaları için çağrıda bulunuluyor. Havai fişek ve maytap satışlarının yasak olmasına rağmen, diğer şehirlerden bu tür ürünlerin temin edilmesinin önüne geçilemiyor.

Kaynak: AA