E-Ticaret Altyapı Sağlayıcılar Derneği (EDER) tarafından yapılan açıklamaya göre, toplam ticaret hacmi içerisindeki payı hızla yükselen E-Ticarette satıcı ve alıcı sayısı her geçen gün artıyor. Bu hızlı yükseliş, senenin son ayları ve özellikle de yılbaşı alışverişleri için online pazaryerleri üzerinden gerçekleşen işlemlere de yansıdı.
Derneğin değerlendirmelerine göre, Aralık 2023'te 200 milyar lira olarak gerçekleşen E-Ticaret hacminin 2024'ün aynı döneminde enflasyon değerlemeli olarak yüzde 5 artışla 295 milyar liraya erişeceği yönündeki tahminler ağır basıyor.
Yeni yıl alışverişlerinde geçen aralık ayında sepet sayısı ise bir önceki aya kıyasla yüzde 11,2 artarken, sepet ortalaması da yüzde 4,9 çıktı. Yılbaşı alışverişlerinde toplam sepet sayısı ise geçen yıla göre yüzde 7'lik artış kaydetti.
Yıl Sonuna Doğru Hareketlilik Başladı
Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen EDER Sözcüsü Gökhan Göksel, E-Ticaret verilerinde en ÇARPICI gelişmenin yıl sonunda meydana geldiğini belirtti.
Göksel, geçen aralık ayında yıl boyunca yapılan toplam online alışverişlerin 3'te 1'inin gerçekleştiği bilgisini aktararak, yılbaşı alışverişlerinde en çok satın alınan ürünler kategorisinde en yüksek artışın perakende, kurumsal hediyelik ve hediye kartlarında olduğunu bildirdi.
Gökhan Göksel, "Satılan ürün adedi bazında kurumsal hediyeliklerde bir önceki yıla göre yüzde 8,4, perakendede yüzde 7,1, hediye kartlarında ise yine ürün bazında yüzde 5,7'lik artış yaşandı" ifadesini kullandı.
İndirim Kuponu Kullanımındaki Artış Dikkat Çekti
Yıl sonu alışverişlerinde indirim kuponu kullanımının büyük ölçüde arttığının altını çizen Göksel, şu bilgileri paylaştı:
"Sepetlerin yüzde 8,4'ünde indirim kuponu kullanılırken, tüketicilere sunulan hediye kuponların yarısı aralık ayında değerlendirildi. Hem online hem de perakende mağazalarda kupon kullanımının yüksek olması, tüketicilerin indirim ve promosyonlara olan ilgisinin arttığını gösteriyor. Marmara Bölgesi en yüksek sepet sayısına sahip olurken, Akdeniz ve Ege bölgeleri sırasıyla ikinci ve üçüncü sırada yer aldı. Bu durum, Marmara'nın gelişmiş e-Ticaret altyapısı ve geniş tüketici tabanını yansıtıyor. Elde edilen tüm bu veriler e-Ticaretin geleceği için olumlu sinyaller veriyor. e-Ticarette altyapı yatırımları ve dijital pazarlama stratejileri çok önemli, 2025'te yıl geneline yönelik beklentiler, e-Ticaretin sürdürülebilir büyüme trendini koruyacağı yönünde."