Ege Denizi'nde Santorini Adası'nın kuzeydoğusunda, 28 Ocak'tan bu yana meydana gelen çok sayıda deprem, bölgede endişe yarattı. Peş peşe gerçekleşen sarsıntılar, 'deprem fırtınası' olarak tanımlanırken, özellikle Santorini ve çevresindeki sismik hareketlilik dikkat çekiyor. ODTÜ’lü akademisyenler, bölgedeki hareketliliğin nedenleri, olası volkanik aktivite ve tsunami riski hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
"Ege'de Okyanuslardaki Gibi Dev Tsunamiler Beklenmez"
ODTÜ Deprem Mühendisliği Araştırma Merkezi emekli üyesi ve eski UNESCO Kuzey Doğu Atlantik ve Akdeniz Tsunami Uyarı Sistemi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner, Ege Denizi'ndeki sarsıntıları değerlendirdi.
Prof. Dr. Yalçıner, Ege Denizi'nde yaşanan bu tür depremlerin ve deprem fırtınalarının olağan olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Şu anda yaşanan durumdan tedirgin olmaya gerek yok. Bu konuda hem Yunanistan'dan hem de Türkiye'den bilim insanları süreci yakından takip ediyor. Santorini Adası'nda şu an için önemli bir volkanik hareketlilik başlamış değil."
Yalçıner, tsunami riskine de değinerek şunları ekledi:
"Okyanuslarda görülen, Japonya ve Endonezya'da 30-40 metreye ulaşan dev tsunamiler Akdeniz ve Ege’de olmaz. Ancak bu, tsunami ihtimalinin tamamen yok olduğu anlamına gelmez. Eğer deprem şiddeti 6,5'in üzerine çıkarsa ve deniz tabanında dikey hareket oluşursa, Bodrum, Sığacık, Didim ve Datça gibi kıyı bölgelerinde daha önce olduğu gibi tsunamiler meydana gelebilir."
Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner (fotoğrafta solda) ve Doç. Dr. Atilla Arda Özacar (fotoğrafta sağda)
Bölgede Deprem Fırtınası Yaşanıyor
ODTÜ Deprem Mühendisliği Araştırma Merkezi Üyesi ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atilla Arda Özacar, Santorini’nin kuzeyindeki depremlerin 'deprem kasırgası' şeklinde devam ettiğini belirtti.
Doç. Dr. Özacar, bölgedeki sismik hareketliliğin Santorini-Anafi Fayı üzerinde yoğunlaştığını ifade ederek şu bilgileri paylaştı:
"Burası aktif volkanik bir bölge ve fay hareketliliği oldukça yoğun. Depremler fırtına şeklinde devam ediyor. Şu an için 6'yı bulan bir deprem yaşanmadı, ancak bu tür depremler tetikleyici olabilir. 1956 yılında aynı bölgede iki büyük deprem art arda meydana gelmiş ve tsunami oluşturmuştu. O yüzden bu hareketlilik yakından takip edilmeli."
Bölgedeki aktif fayların hareketliliğine dikkat çeken Özacar, "Santorini ya da kuzeyindeki Kolumbo volkanik bölgelerinde aktivite olasılığı her zaman var. Ancak şu an için net bir volkanik patlama belirtisi yok" dedi.
"İstanbul Depremini Tetiklemez"
Ege Denizi’ndeki hareketliliğin İstanbul’da beklenen büyük depremle ilişkilendirilip ilişkilendirilemeyeceği sorusuna da yanıt veren Doç. Dr. Özacar, bu tür bir bağlantının söz konusu olmadığını belirtti.
"Ege’de meydana gelen bu depremler, Marmara’daki büyük depremi tetikleyemez. İstanbul’daki fay sistemi, uzun süredir kilitli durumda ve tamamen farklı bir mekanizmaya sahip. Bu nedenle şu an yaşanan sarsıntıların Marmara bölgesiyle doğrudan bir ilişkisi yok."
Tsunami Riski Taşıyan Bölgeler için Uyarı!
Uzmanlar, tsunami riskine karşı özellikle Bodrum, Datça, Didim ve Güllük Körfezi gibi kıyı bölgelerinde dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.
Prof. Dr. Yalçıner, vatandaşlara şu uyarılarda bulundu:
"Bugüne kadar yapılan incelemelerde kıyılarda su seviyesinde belirgin bir çekilme tespit edilmedi. Ancak önlem almakta fayda var. Güneybatı kıyılarımızda deniz kenarında bulunan vatandaşların, olası bir tsunamiye karşı daha yüksek bölgelere çıkabilecek şekilde tedbirli olmalarını öneriyoruz."
Santorini çevresinde devam eden sarsıntılar ve Ege Denizi’ndeki hareketlilik uzmanlar tarafından yakından takip ediliyor. Yetkililer, herhangi bir olağanüstü duruma karşı erken uyarı sistemlerinin devrede olduğunu belirtiyor.