Tıbbi olarak bu hastalıklar genel olarak ‘romatizmal hastalıklar’ veya ‘romatizmal eklem hastalıkları’ olarak adlandırılmaktadır. Bu hastalıklar, eklemlerde iltihaplanmaya, ağrıya, şişmeye ve hareket kısıtlılığına yol açabilmektedir. Eklem romatizması, hem fiziksel sağlığı hem de yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

Eklem Romatizması Türleri Nelerdir?

1. Romatoid Artrit (RA): Romatoid artrit, bağışıklık sisteminin yanlışlıkla vücudun kendi eklemlerine saldırdığı bir hastalıktır ve genellikle eller, bilekler, dizler gibi küçük eklemleri etkilemektedir.

2. Osteoartrit (OA): Osteoartrit, eklemlerin dejeneratif bir hastalığıdır ve genellikle yaşlanma süreciyle ilişkilidir. Eklemlerdeki kıkırdağın aşındığı bir durum olmasıyla birlikte çoğunlukla diz, kalça, bel ve ellerde görülür.

3. Ankilozan Spondilit (AS): Ankilozan spondilit, omurga ve pelvis eklemleriyle birlikte, bazen de diğer büyük eklemleri etkileyen bir iltihaplı romatizmal hastalıktır. Genellikle genç erkeklerde daha yaygın görülür.

4. Psoriatik Artrit: Psoriatik artrit, sedef hastalığı (psoriasis) olan kişilerde gelişebilen bir eklem hastalığıdır. Hem ciltteki sedef lekeleri hem de eklemlerdeki iltihaplanmalarla karakterizedir.

5. Lupus (Sistemik Lupus Eritematozus): Lupus, vücudun bağışıklık sisteminin vücudun kendi sağlıklı dokularına saldırdığı bir hastalıktır ve eklemleri etkileyebilmektedir.  

6. Gut ve Pseudo-gut: Gut, eklemde ürik asit kristallerinin birikmesi sonucu meydana gelen iltihaplı bir hastalıktır. Genellikle ayak baş parmağında görülmektedir.

Eklem Romatizmasının Belirtileri Nelerdir?

·      Ağrı

·      Şişlik ve kızarıklık

·      Sertlik

·      Yorgunluk

·      Hareket kısıtlılığı

·      Deformiteler

Jennifer Lopez’in Yolu Bir Kez Daha Netflix ile Kesişecek Jennifer Lopez’in Yolu Bir Kez Daha Netflix ile Kesişecek

Eklem Romatizmasının Tedavisi Nasıldır?

Ağrı kesiciler ve anti-enflamatuar ilaçlar: Ağrı ve iltihap için kullanılan ilaçlar (örneğin, non-steroid anti-enflamatuar ilaçlar veya NSAİİ’ler).

Düşük doz steroidler: Şiddetli iltihaplanma için kullanılabilmektedir.

Hastalık modifiye edici antirheumatik ilaçlar (DMARDs): Romatoid artrit gibi hastalıklarda bağışıklık sistemi üzerindeki etkilerini değiştiren ilaçlardır.

Biyolojik tedaviler: Son yıllarda geliştirilen biyolojik tedavi yöntemleri, özellikle romatoid artrit gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.

Fizik Tedavi ve Egzersiz: Eklem hareketliliğini artırmak ve ağrıyı hafifletmek için düzenli egzersiz önerilmektedir. Fizik tedavi, kasları güçlendirmek ve eklem fonksiyonunu iyileştirmek için de önemlidir.

Cerrahi Müdahale: Eğer eklemde ciddi hasar oluşmuşsa, cerrahi müdahaleler gerekebilmektedir. Bu, eklem protezi veya eklem tamiri olabilir.

Diyet: Obezite, eklemlere ekstra yük bindirir, bu yüzden sağlıklı bir kilo vermek faydalı olabilmektedir.

 Dinlenme: Eklemler üzerinde fazla yük oluşturacak aktivitelerden kaçınılmalıdır.

Sıcak/soğuk tedavi: Eklemdeki iltihap ve ağrı için sıcak veya soğuk kompresler kullanılabilir.

Muhabir: Merve Kesgin