Ramazan Bayramı'nın sona ermesiyle birlikte ekonomi yönetimi, enflasyon rakamları, dış ticaret verileri ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararı gibi kritik başlıklarla yoğun bir takvime hazırlanıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 3 Nisan’da mart ayına ait enflasyon verilerini kamuoyuyla paylaşacak.
Şubat ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık bazda yüzde 2,27 yükselirken, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 2,12 artmıştı. Yıllık bazda ise tüketici enflasyonu yüzde 39,05, yurt içi üretici enflasyonu ise yüzde 25,21 olarak kaydedilmişti.
Aynı gün Ticaret Bakanlığı, mart ayına ilişkin dış ticaret verilerini açıklayacak. Yılın ilk iki ayında ihracat, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2,1 artış göstererek 41,9 milyar dolara ulaştı. Şubat ayında ise 20 milyar 800 milyon dolarlık ihracat gerçekleşmişti.
TÜİK, 8 Nisan’da mart ayına ilişkin finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını duyuracak. Şubat ayında, en yüksek reel getiriyi yüzde 7,76 ile külçe altın sağlamıştı.
İlk Çeyrek Bütçe Sonuçları Açıklanacak
Sanayi üretim endeksine dair şubat ayı verileri, TÜİK tarafından 10 Nisan’da kamuoyuna sunulacak. Ocak ayında sanayi üretimi aylık bazda yüzde 2,3 düşerken, yıllık bazda yüzde 1,2’lik bir artış göstermişti.
Öte yandan, 14 Nisan’da TCMB, şubat ayına ait ödemeler dengesi verilerini açıklayacak. Ocak ayında cari işlemler hesabı 3 milyar 795 milyon dolar açık vermiş, altın ve enerji hariç cari fazla ise 2 milyar 403 milyon dolar olmuştu.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, mart ayına dair bütçe uygulama sonuçlarını paylaşacak. Böylece 2024 yılının ilk çeyreğine yönelik bütçe gerçekleşmeleri netlik kazanacak. Şubat ayında merkezi yönetim bütçe gelirleri 723 milyar 425 milyon lira, giderleri ise 1 trilyon 33 milyar 517 milyon lira olarak kaydedilmişti.
TÜİK, 16 Nisan’da mart ayına dair tarım ürünleri üretici fiyat endeksi ve konut satış istatistiklerini açıklayacak.
Merkez Bankası Faiz Kararını Verecek
TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), 17 Nisan’da bir araya gelerek yeni faiz kararını belirleyecek. 20 Mart’taki toplantıda, gecelik borç verme faiz oranı yüzde 46’ya çıkarılmış, "Enflasyonda kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikasında sıkılaştırmaya gidilecektir" değerlendirmesi yapılmıştı.
Aynı tarihlerde, 17-20 Nisan arasında, Sapanca’da "Değişen Küresel Dinamikler ve Gelecek 5.0" temasıyla Uluslararası Ekonomi Zirvesi düzenlenecek. Zirvenin açılış konuşmasını Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yapması bekleniyor. Etkinlikte, küresel ekonomi, yapay zeka, ihracat stratejileri, Avrupa Birliği ile Almanya ilişkileri ve savunma sanayii gibi konular ele alınacak.
TÜİK, 18 Nisan’da mart ayına ait motorlu kara taşıtları istatistiklerini açıklayacak. Şubat ayında trafiğe 136 bin 810 yeni araç kaydedilirken, 3 bin 338 aracın kaydı silinmiş ve toplam araç sayısında 133 bin 472’lik net bir artış yaşanmıştı.
21 Nisan’da ise mart ayına dair yurt dışı üretici fiyat endeksi ile şubat ayına ait tarımsal girdi fiyat endeksi verileri kamuoyuna sunulacak.
İşsizlik ve Ekonomik Güven Endeksi Gündemde
TÜİK, 22 Nisan’da nisan ayı tüketici güven endeksi sonuçlarını paylaşacak. Aynı gün, 2024 yılının dördüncü çeyreğine ait hane halkı yurt içi turizm verileri de duyurulacak.
24 Nisan’da ise TCMB, iktisadi yönelim istatistikleri, reel kesim güven endeksi ve imalat sanayi kapasite kullanım oranlarını açıklayacak.
Nisan ayı ekonomik güven endeksi verileri 29 Nisan’da belli olacak. Mart ayında bu endeks, aylık bazda yüzde 1,6 artarak 100,8 seviyesine yükselmiş ve referans değerin üzerine çıkmıştı.
Aynı gün, TÜİK mart ayına ilişkin iş gücü istatistiklerini de kamuoyuyla paylaşacak. Şubat ayında işsiz sayısı 95 bin kişi azalarak 2 milyon 886 bine gerilemiş, işsizlik oranı ise 0,2 puanlık düşüşle yüzde 8,2 seviyesine inmişti.