Ülke riski, iktisadi, sosyal ve politik koşulları etkileyen belirsizlikler sebebiyle yabancı bir ülkedeki borçluların yükümlülüklerini yerine getirememe ihtimalini ifade eder. Söz konusu risk, merkezi yönetim, kurumsal veya diğer borçluların iflası halinde, bu ülkedeki yükümlülüklere sahip bankalar ve finansal kuruluşlar için ciddi zararlara sebep olabilir. Kötüye giden ekonomik durumlar, siyasi istikrarsızlık ve sosyal huzursuzluklar, temerrüt olasılığını yükseltirken, kamulaştırma, moratoryum gibi olaylar da ülke riskinin unsurları arasında bulunur.

Ayrıca borcun inkarı, devalüasyon ve denetim mekanizmalarının işlevini yitirmeye başlaması gibi faktörler, ülke riskini büyültebilir. Sıralanan tüm bu şartlar, yatırımcıların ülkeye olan güveni üzerinde olumsuz bir etki bırakır. Yatırımcıların güveninin kaybedilmesi durumu da mevcut problemlerin daha da derinleşmesine neden olur.

Ülke riski, merkezi yönetim riski, transfer riski ve bulaşma riski gibi ana kategoriler altında değerlendirilirken, dolaylı kur riski, makroekonomik risk ve dolaylı ülke riski gibi alt unsurları da içine almaktadır.

Ara Kazanç Ticareti Nedir? Ara Kazanç Ticareti Nedir?

Ülke riski, uluslararası yatırım kararlarını büyük ölçüde belirleyen karmaşık bir yapıya sahiptir. Yatırımcıların bu riskleri anlaması ve yönetmesi, stratejik karar alma süreçlerinde son derece mühimdir. Bu yüzden de bilhassa uluslararası yatırım söz konusu olduğunda genellikle yukarıda belirtilen hususların bütünü üzerinden hareket edilmektedir.

Muhabir: Utku Kabakcı