Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi, İsrail’in Gazze’deki saldırılarına sert tepki göstererek, "İsrail’in sürdürdüğü soykırım bir an önce sona ermelidir. Artık yeter. Filistin’in bağımsızlık hakkı, iki devletli çözüm çerçevesinde gerçekleşmelidir" dedi. 

Marsudi, Birleşmiş Milletler (BM) Geleceğin Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını "soykırım" olarak nitelendirerek, kalıcı barış için acil adımlar atılması gerektiğini vurguladı.  

Marsudi, Filistin’in bağımsız bir devlet olarak tanınması gerektiğini belirtti ve bu hedefin iki devletli çözüm temelinde hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti. 

Endonezya Dışişleri Bakanı, BM Genel Kurulu öncesinde düzenlenen ve 130’dan fazla devlet başkanı ile hükümet temsilcisinin katıldığı zirvede, uluslararası kuruluşların yeniden yapılandırılması gerektiğini belirtti. Marsudi, konuşmasında dünya genelinde yaşanan jeopolitik çatışmalar, iklim krizi ve enerji sorunlarına dikkat çekerek, küresel dayanışma çağrısında bulundu. 

Marsudi, çok taraflılığın giderek zayıfladığını ve bu durumun dünya genelinde güvensizlik yarattığını ifade ederken, BM Geleceğin Zirvesi'nin bu güveni yeniden tesis etmek için bir fırsat olduğunu dile getirdi. Ayrıca zirvenin, dünya çapında iş birliğini güçlendirmek için stratejik hedefler sunduğunu belirtti. 

Marsudi, bu hedeflerden ilkini "kalıcı barışın sağlanması" olarak nitelendirerek, barışın yalnızca çatışmaların sona ermesiyle değil, aynı zamanda adalet, istikrar ve kalkınma ile mümkün olabileceğini söyledi. Bu bağlamda, "İsrail’in soykırımı acilen son bulmalı. Artık tahammül edilemez. Filistin’in devlet olma hakkı iki devletli çözümle güvence altına alınmalıdır" ifadesini kullandı. 

STK’lar Engelli Haklarına Yönelik İhlallere Tepki Gösterdi STK’lar Engelli Haklarına Yönelik İhlallere Tepki Gösterdi

İkinci stratejik hedef olarak "kalkınma hakkının korunması"na dikkat çeken Marsudi, 2030 sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için tüm ülkelerin ortak çaba göstermesi gerektiğini belirtti. Bu kapsamda, Küresel Güney ülkelerinin ticarette eşit muamele görme hakkı olduğunun altını çizdi. 

Üçüncü stratejik hedefin ise "daha kapsayıcı bir dünya düzeni" olduğunu belirten Marsudi, BM Güvenlik Konseyi’nin reforme edilmesi gerektiğini vurguladı. Daha adil ve etkili bir küresel yönetim için "gerçek ve anlamlı bir reform" çağrısında bulundu.

Kaynak: AA