Türkiye genelinde farklı şehirlerde “güneş enerjisi santrali kurularak enerji üretileceği” ve “bu alanların parsel parsel üyelere satılacağı” vaadiyle dolandırıcılık yapıldığı öne sürülen bir operasyon kapsamında 47 şüpheli gözaltına alındı.  

Dolandırıcılık iddiasıyla gözaltına alınan kişilerin, elektrik kazancını kira olarak müşterilere geri ödeme vaadiyle yüzlerce kişiyi mağdur ettiği belirtiliyor. 

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca yürütülen soruşturmada, 2022 yılında internet ilanları yoluyla tanıtılan "Enerji Tarlası" projesiyle çok sayıda kişinin dolandırıldığı belirlendi.  

Kainat Holding AŞ bünyesinde yapılan tanıtımlarda, güneş enerjisi santralleri kurularak yenilenebilir enerji üretileceği ve üretim sahalarının üye müşterilere satılacağı belirtilmişti. 

Bakan Fidan’dan Kritik Gazze Teması Bakan Fidan’dan Kritik Gazze Teması

Soruşturmada, "Enerji Tarlası" adıyla duyurulan projeye, ülkenin çeşitli bölgelerinde güneş enerjisi santralleri kurulacağı ve buradan elde edilecek elektrik kazancının kira getirisi şeklinde üyelere ödeneceği söylenerek yatırımcılardan para toplandığı ifade edildi. 

Mağdurların ifadelerinde, projeyle ilgili ilanları medya ve internet ortamında gördükten sonra projeye dahil olduklarını, noter kanalıyla parsel satış işlemlerini gerçekleştirdiklerini ve bazı yatırımcıların kısa bir süre kira getirisi elde ettiğini; ancak Nisan 2024’ten itibaren hiçbir muhatap bulamadıklarını belirttikleri öğrenildi. Bazı mağdurların ise hiç ödeme alamadıklarını ifade ederek şikayetçi oldukları bildirildi. 

Ticaret Bakanlığı’nın raporları ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü verileri, satılan parsellerin tarla vasfında olduğunu ve bu alanlarda herhangi bir güneş paneli veya yapı bulunmadığını ortaya koydu. 

Ayrıca, Kainat Holding AŞ’nin güneş enerjisi paneli kurulumuyla ilgili herhangi bir başvuru yapmadığı tespit edildi. Soruşturmada, şirketin, gerçekte olmayan bir proje üzerinden parsel kiralama işlemleri gerçekleştirerek müşterilerden tahsilat yaptığı belirlendi. 

Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) raporuna göre, parsel satışlarıyla elde edilen gelir ile müşterilere yapılan ödemeler arasında 178 milyon liralık bir fark bulunuyor ve bu tutarın suç geliri olarak değerlendirilebileceği belirtiliyor. 

Operasyon kapsamında 24 iş yerinde arama yapılırken, 47 şüpheli gözaltına alındı ve 10 şüphelinin yakalanması için çalışmaların sürdüğü bildirildi. Bakırköy Adliyesi'ne sevk edilen 47 şüpheliden 23’ü “ticari dolandırıcılık” suçlamasıyla tutuklama, 22’si ise adli kontrol şartıyla sulh ceza hakimliğine gönderildi. İki şüphelinin serbest bırakıldığı öğrenildi.

Kaynak: AA