İstanbul Havalimanları 30 Milyon Yolcuya Yaklaştı İstanbul Havalimanları 30 Milyon Yolcuya Yaklaştı

SİBEL BAY

Türkiye, biyokütle atık potansiyeli bakımından oldukça zengindir. Yaklaşık 8,6 milyon ton petrol eş değeri biyogaz miktarı bulunur.

Biyoyakıtlar Tamamen Organik Yöntemlerle Elde Ediliyor

Biyokütle, bitkisel ve hayvansal atıklar, odun, tarımsal yan ürünler, biyolojik atıklar ve çeşitli biyolojik materyaller gibi doğal kaynaklarla elde edilir. Bu organik maddeler, yakıt olarak veya biyogaz, biyodizel, biyoetanol gibi biyoyakıtlara dönüştürülerek enerji elde edilir. Biyoyakıtlar, fosil yakıtlara alternatif olarak kullanılmalarının yanı sıra, tamamen organik yollarla elde edildikleri için doğa dostu olarak bilinirler.

Yenilebilir enerji kaynakları arasında yer alan biyokütle, havadaki karbondioksiti fotosentez için kullanmakta ve havayı temizlemektedir. Böylelikle de havadaki kirlilik oranının büyük oranda azaldığı görülmektedir.

Biyokütle ile Kırsal Bölgelerde Ekonomik Kalkınma Artıyor

Ülkemizde hayvancılığın gelişmiş olması, biyokütle açısından verimli ham maddeye sahip olduğuna işaret eder. Bununla birlikte biyokütlenin gaz biçiminde kullanılması yani biyogaz, hayvan gübresinin işlenmesi ile mümkün olmaktadır. Hayvan gübresinin işlenmeden kullanılması, üretilecek olan gazın kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir.

Biyokütle enerjisinin çoğunlukla tarım, hayvancılık ve ormancılık gibi yoğun olarak kullanımı, bu sektörlerde iş fırsatlarının oluşmasına fayda sağlayarak kırsal bölgelerde ekonomik kalkınmaya olumlu bit katkı sağlar.

Biyokütle Ülkemizde Yoğun Bir Şekilde Kullanılıyor

Ülkemizde 2021 yılında Biyogaz, Biyokütle, Atık Isı ve Pirolitik Yağ Enerji Santralleri ile 7.371.770.000 kilovatsaat elektrik üretimi yapılmıştır. Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından, biyokütle enerji potansiyelin belirlenmesi amacıyla hazırlanan Biyokütle Enerjisi Potansiyel Atlası (BEPA) verilerine göre toplanabileceği değerlendirilen atıkların toplam ekonomik enerji eşdeğeri yaklaşık 3,9 MTEP/yıl’dır. 

Biyokütle enerjisi kullanımında Ankara 132,4 megavat, İzmir 88,4 megavat, Balıkesir 81,6 megavat ve Samsun 81,5 megavat şeklinde sıralanmaktadır.

Editör: Sibel BAY