SALİH DEMİRELLİ

Enflasyon nedir ve nasıl hesaplanır sorusu, özellikle ülkemizde çok sık sorulan bir soru olarak karşımıza çıkmaktadır. Ekonomi ile birebir alakalı olan bu durum için araştırma yapan insanlar, enflasyon nedir soruyla birlikte gündemi takip edip anlamaya çalışırlar. Bizler de bu metnimizde sizler için merak edilen soruları yanıtladık ve derledik.

Enflasyon Nedir?

Enflasyon, günlük hayatta sıkça kullandığımız mal ve hizmetlerin fiyatlarının genel düzeyinin sürekli artışını ifade eder. Bu artış, belirli bir dönemdeki fiyat seviyelerinin önceki döneme göre yükselmesi olarak tanımlanır. Enflasyon, sadece belirli bir malın veya hizmetin fiyatının artması değil, genel fiyat düzeyinin istikrarlı bir şekilde artış göstermesidir. Fiyat artışı ise belirli bir mal veya hizmetin fiyatının yükselmesini anlatır. Hayat pahalılığı, elde edilen gelirin fiyat artışının gerisinde kalması durumunu ifade eder. Enflasyon türleri arasında Talep Enflasyonu, Arz Enflasyonu ve Yerleşik Enflasyon bulunmaktadır. Çekirdek enflasyon ise fiyat değişikliklerinin temel nedenlerini açığa çıkarmayı amaçlayan bir göstergedir.

IC Enterra Enerji'den İtalya'da Yeni Yatırım IC Enterra Enerji'den İtalya'da Yeni Yatırım

Nasıl Hesaplanır?

Türkiye'deki enflasyon, Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) kullanılarak hesaplanmaktadır. TÜFE, tüketici sepetinde yer alan mal ve hizmetlerin fiyat değişimlerini ölçerken, ÜFE üretim aşamasındaki mal ve hizmetlerin fiyat değişimlerini izler. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), enflasyon oranlarını aylık olarak açıklar.

TÜFE, belirli bir dönemdeki tüketici sepeti içinde yer alan temel mal ve hizmetlerin fiyatlarını ölçer. Sepetteki ürünler, temel gıda maddeleri, giyim, konut kirası, eğitim, sağlık hizmetleri gibi geniş bir yelpazeyi kapsar. Her ürün için ağırlıklandırma faktörleri belirlenir, bu faktörler tüketici harcamalarına göre ürünlerin önemini yansıtır. Sepette bulunan ürünlerin fiyatları aylık olarak çeşitli mağaza ve bölgelerden toplanır, güncellenen ağırlıklandırma faktörleriyle birleştirilir. Bu veriler kullanılarak TÜFE hesaplanır, temel olarak baz dönemdeki fiyatlar 100 olarak kabul edilir ve sonraki dönemlerdeki fiyatlar buna göre orantılı olarak hesaplanır. Aylık ve yıllık enflasyon oranları, TÜFE'nin belirli dönemlerdeki endeks değerleri kullanılarak hesaplanır.

Ülkemizdeki resmi enflasyon verileri Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından sağlanır. TÜFE ve ÜFE, satın alınan nihai ürün fiyatları ve üretim sonrası fiyatlar üzerinden hesaplanır. Ayrıca İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TURK-İŞ) gibi kurumlar da tüketici fiyat artışlarını takip eden endeksleri düzenli olarak açıklar. İTO, İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi'ni, TURK-İŞ ise Türkiye Açlık ve Yoksulluk Sınırı verilerini her ay paylaşarak ekonomik durumu izlemeye katkıda bulunur.