Enflasyon vergisi, para biriminin satın alma gücündeki düşüş sebebiyle meydana gelen ekonomik bir olgudur. Para, kendisini basan ve kendisini elinde tutan için farklı anlamlar taşır. Merkez bankaları vasıtasıyla parayı basan devletler için para bir yükümlülüktür. Bu parayı elinde tutan şirket ve şahıslar içinse bir varlıktır. Fakat enflasyon durumlarında paranın değeri gerilediği için varlık olarak kıymeti de azalmaya başlar. İşte ekonomide böyle bir atmosfer enflasyonun gelir elde eden kişiler açısından dolaylı bir vergi işlevi gördüğü manasına gelir.

Merkez Bankası Faizi Sabit Tuttu: Piyasalar Kararı Bekliyordu Merkez Bankası Faizi Sabit Tuttu: Piyasalar Kararı Bekliyordu

Enflasyon dönemlerinde paranın varlık anlamına geldiği ekonomik faktörlerin alım gücü azalır. Ancak söz konusu değer yitirme devletin borç yükünün hafiflemesi sonucunu da doğurur. Bu vaziyet ise “Enflasyon Vergisi” olarak isimlendirilir.

Enflasyon vergisi, enflasyon nedeniyle paranın reel değerinin düşmesi sonucu, devletin borç yükümlülüklerinin hafiflemesi ve parayı elinde bulunduran kişilerin satın alma gücünün düşmesi anlamına gelir. Bu durum, özellikle düşük gelirli bireyler üzerinde daha fala etkisini gösterir. Çünkü bu kişiler için tasarruf bir lükstür ve yaşamlarını devam ettirebilmek için paralarını harcamak zorundadırlar.  

Muhabir: Utku Kabakcı