NECMETTİN KURUCU

Küçük yaşlardan beri kendi ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan ve kendisi gibi diğer engelli bireylerin büyük işler başarabildiğine dikkat çeken Nermin Genç, insanların engelli bireylere ön yargı ile yaklaştıklarını ve bu ön yargının ortadan kaldırılması adına seminerler verilmesi gerektiği konusunda çağrıda bulundu.

İnsanları bilinçlendirecek ve empati duygusunu geliştirecek  etkinlik ve  seminerlerin de artırılması gerektiğine dikkat çeken Genç, şunları belirtti:

“Toplumdaki sağlıklı bireylere bedensel engelli bireyler gibi bazı zorluklar anlatılarak empati yapılması sağlanabilir. Engelli bireylerin sorunlarıyla ilgili toplumun bilinçlenmesi adına çalışmalar ilkokulda başlamalıdır. Çünkü ağaç yaş iken eğilir. Çocuklar bu konuda daha duyarlılar. Onlar bu konuda, yetişkinlere örnek olabilirken yetişkinlere  ise çeşitli eğitim ve seminerler verilerek, broşürler hazırlanarak,  sanatsal gösteriler düzenlenerek toplumun bilinçlenmesi  sağlanabilir. Engellilerin ne gibi sorunlarla karşılaştıklarını empati yapabilen vatandaşlar arttıkça toplumsal bilinç konusunu da aşmış oluruz.”

Sanatla uğraşmanın tüm duygu ve düşüncelerini harekete geçirdiğini dile getiren Genç,“Sanatla uğraşmayı kısaca özgürlük olarak tanımlayabilirim. Sanat benim  ruhumu ve bedenimi  rahatlatıyor. Yaptığınız bir işte, dokunduğunuz bir yerde ruh vardır ve sanat da bu ruhu ortaya çıkarır.” dedi.

Yaşadığı zorluklar ve beraberinde sorunlara çözüm odaklı yaklaştığını belirten Genç, tüm ihtiyaçlarını kendisini karşıladığını belirtti.

Keçiören’de Temizlik Seferberliği Hız Kesmeden Devam Ediyor Keçiören’de Temizlik Seferberliği Hız Kesmeden Devam Ediyor

Sorunla Değil Çözümle Yaklaşıyorum

“Benim gözümde zorlukları aşmak çok önemli. Soruna sorunla değil çözümle yaklaşıyorum. Elbette sıkıntı ve sorunlar yaşıyorum. Tüm ihtiyaçlarımı yardım almadan halletmeye çalışıyorum. Maalesef  kaldırımlardan, metro asansörlerine kadar bana büyük bir sorun çıkabiliyor. Toplumun bu konuda bilinçlenmesi için bizlerin sosyalleşmesi ve insanlarla iç içe olmamız gerekiyor. Engelli insanların da bu dünyada var olduğunu unutmamak gerekiyor. Aktif olarak kişisel gelişim ve sanatsal faaliyetlere katılıyorum. Her zaman her yerde güzel işlere imza atacağıma inanıyorum. Bu inancım ise hiçbir zaman kaybolmadı”

Boncuklarla İletişim Kuruyorum

“Takı ve boncuk işi  benim hayal dünyamı  genişletiyor. Boncuklara dokunduğum zaman onlarla iletişim kurduğumu hissediyorum. Bunların güzelliğine güzellik katabilecek olan da yine bizleriz. Yaptığım bir takının bile bir ruhu var. Takıları yaparken boncuklarla  konuşuyor ve kendi kendime fikir alışverişinde bulunuyorum. Acaba neresinde ne eksik var diye sürekli istişare ediyor en güzelini yapmaya çalışıyorum.”

Keçiören Belediyesi’nin takı kursuna giden ve orada engelli ve engelsiz bireylerle birlikte sanat anlamında çeşitli işler ortaya koymanın  inanılmaz bir deneyim olduğunu belirten Genç, şöyle devam etti:

“Engel deyince hemen insanlar bir set çekiyorlar. Başarı ile sonuçlanabilecek işlerden şüphe duyuyorlar. Bizler ise sosyalleşerek bu algıyı kırabilir ve kendimizi ifade edebiliriz. Yaptığınız işlerle bu algıyı kırmak ve insanlara kendini kanıtlamak ise büyük bir başarı. Bir sergi, bir kermes, bir oturum bizleri sosyal bireyler yaparken topluma da kazandırmış oluyor. Bu tarz yerlere daha sık giderek kendimi kanıtlamak istiyorum.”

Engel Siz Olmayın

“Hiçbir zaman kendinizi engellemeyin.  Engeliniz sadece bedende kalsın.  Aklınızı ve düşüncelerinizi de engellemeyin. Kendinizi mutlu edecek iş ve hobi alanlarına yönelin. Örneğin çeşitli kuruluşların engelliler için birçok faaliyetleri var. Sizler de onlara katılın, katılın ki kendinizi aşın.”