Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Selda Keskin Güler, epilepsi nöbeti geçiren hastalara nasıl müdahalede bulunulması gerektiğini anlattı. Güler, yanlış müdahalelerin hastaya ciddi zararlar verebileceğini belirterek, doğru bilgilendirme ve farkındalığın önemine vurgu yaptı.

Güler, halk arasında ‘sara’ olarak bilinen epilepsinin, beynin anormal elektriksel aktivite dalgalanmaları sonucu tekrarlayan nöbetlere yol açan bir hastalık olduğunu belirtti.

Epilepsi, beyindeki elektriksel artışla birlikte hastanın bilinç kaybı, kasılmalar ve kafa karışıklığı gibi semptomlarla kendini gösterdiğini açıkladı.

Epilepsi Nöbetlerinde Doğru Müdahale Hayat Kurtarır

Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Selda Keskin Güler, epilepsi nöbeti geçiren bir kişiye müdahale ederken yapılması gerekenler hakkında “Nöbet geçiren biriyle karşılaştığımızda öncelikle soğukkanlı olmalıyız. Hastayı güvenli bir şekilde yatırmalı, çevresindeki tehlikeli objeleri uzaklaştırmalı ve mümkünse yana doğru çevirmeliyiz. Hastanın gözlüğü varsa çıkarılması, çevresinde bardak, bıçak, makas varsa uzaklaştırılması, kravatı ve başörtüsü varsa gevşetilmesi gerekiyor. Hastanın ağzına bir şey sokmak son derece tehlikeli bir durumdur. Bu şekilde istemeden diş kırılması veya ağızda yaralanmalara yol açılabilir. Nöbet sırasında hastaya hiçbir şey yedirilmemeli veya içirilmemeliyiz” açıklamasında bulundu.

Güler, epilepsi nöbeti sürecinde ve sonrasında yapılması gerekenleri “Dışarıdan müdahale olmadan sakince nöbetin bitmesini beklenirken, hastanın kendine zarar vermesine engel olunması gerekiyor. Hastanın nöbet geçirdiği süre zaman olarak tutulmalı, 5 dakikadan kısaysa daha önceki nöbetlerine benzeyen nöbetler geçirdiyse hastanın uyanması evinde beklenebilir” şeklinde sıraladı.

Yılın Sualtı Fotoğrafçısı Ödülü Sahibini Buldu Yılın Sualtı Fotoğrafçısı Ödülü Sahibini Buldu

Yanlış Müdahaleler Nöbeti Sonlandırmaz

Nöbet geçiren bir hastaya müdahalede bulunurken soğukkanlı olunması gerektiğini vurgulayan Güler, “Hastanın ağzına bir şey sokmak son derece tehlikeli bir durumdur. Diş kırılması veya ağzında yaralanmalar gibi ciddi sorunlara yol açabilir” uyarısında bulundu.

Baygınlık geçiren bir hastaya da soğan veya kolonya koklatmanın nöbeti sonlandırmadığını, nöbet sırasında hastaya herhangi bir şey yedirilip içirilmemesi gerektiğini söyledi.

Tedavi Edilebilir Bir Hastalık

Epilepsinin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu aktaran Güler, nöbet tetikleyicilerinden kaçınmanın ve ilaç kullanımının önemini hatırlattı.

Nöbetlerin devam etmesi durumunda cerrahi müdahale ve pil tedavilerinin seçenekler arasında olduğunu da belirtti.

Kaynak: AA