Ankara’nın somut ve soyut miraslarına sahip çıkılması gerektiğine dikkatleri çeken Yahnici; "Yıllardır bunları yapmaya çalışıyoruz. Sivil toplum zaten bu işler için var. Ben Ankara’nın en eski, en köklü sivil toplum kuruluşlarından birinin uzun yıllar yöneticiliğini yaptım. Ankara Kulübü Derneği, bildiğiniz gibi kültürel mirasın korunması çalışmalarını uzun yıllardan bu tarafa yürütüyor. Maalesef sesimiz çok uzun yıllar boyunca makes bulmamıştır yani karşılık almamıştır ama şu anda gelinen noktada daha iyi bir vaziyette olduğumuz inancındayım”.
Ahilik geneleği ve Seğmenlik kültürünün Ankara'nin kültürel değerleri arasındaki önemini vurgulayan Şevket Bülend Yahnici şunları kaydetti; "İnsanlar Ankaralı olmanın Ankara'yı solumanın Ankara kültürüne hizmet etmenin önemini idrak etmeli. Mesela en önemli iki kültür değerimiz somut olmayan kültürel miras dediğimiz mirasımızdan birisi olan Ahilik Geleneği birisi Seğmenlik kültürüdür. Hem Ahilik Geleneği bugün daha iyi anlaşılmış vaziyettedir hem de Seğmenlik geleneği’nin önemi geniş kitlelerce anlaşılmaktadır. Ankara'ya sahip çıkmak Ankara'da bir kent şuuru oluşturmak zorundayız, yemeğiyle, müziğiyle, folkloruyla, endemiklerine sahip çıkarak bunları yapmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
Yahnici;“Endemik çalışan arkadaşlarımız var, profesörler var. Ziraat Fakültesi’nden hocalar var. Bunlar endemik çalışıyorlar, bıkmadan çalışıyorlar, endemik bahçeleri, endemik tarlaları oluşturuyorlar. Yani çok büyük alanlar değil ama endemik ancak böyle korunabiliyor” dedi.
Açıklamasında yapılan çalışmalardan bahseden Yahnici; “Bu çalışmalarda kültürel mirasımızdan somut olmayan ve somut mirasımız var, eski yapıların geçen hafta Kent Konseyi’nde sunumu yapıldı. Eski Ankara evleri ve Yahudi Mahallesi ile ilgili bir sunumdu. Mimar bir arkadaşımız eski Ankara evlerini, eski Yahudi Mahallelerini anlattı. Şimdi, bunlara sahip çıkılmaması halinde oralar yıkılıyor. Bunlar fiziki, sahip çıkılması gereken varlıklar. Tabii fiziki varlıkların dışında da somut olmayan kültürel miras söz konusu. Bütün bunları ancak ve ancak bu mirası geriden, alıp bugüne getiren bugünden de yarına taşıyacak olan kültür taşıyıcıları sağlayabilir” cümlelerini kullandı.
Çalışmalardan bahsetmeye devam eden eski milletvekili ve Ankara Kent Konseyi Kale Çalışmaları Başkanı Yahnici; “Gerek somut manada gerek fiziki manada inşallah bu çalışmaları yapıyoruz, bir yere geldiğimiz kanaatindeyim. Düne göre daha iyiyiz, daha iyi olmak zorundayız. Çünkü çocuklarımıza miras bırakacağız. Ağacı, kuşu, arıyı çiçeği korumak fiziki yapıyı korumaktır. Eski Ankara evini korumak fiziki, tabiat değerlerini korumaktır. Ancak bunun dışında arkeopark çalışması var, mesela Roma hamamı açıldı. Bütün bunları kültür ve tabiat varlıkları daire başkanlığı yaptı. Arkeopark, Mısır’ın turizmi ölçeğinde, turizm alanı olabilecek değerdedir. Ankara’nın böyle güzel bir arkeoparkı var, çalışmaları da devam ediyor. Roma hamamı açıldı ışıklandırıldı, Roma Tiyatrosu ışıklandırıldı, bunları çok güzel gelişmeler olarak düşünmek lazım. Bunlar fiziki koruma fiziki korumanın dışında da kültürel mirasın korunması çok önemli” sözleriyle açıklamasına son verdi.