Eskişehir'de faaliyet gösteren Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsünde çoğaltılan buğday, baklagil ve sebze çeşitlerinden 18 tür ata tohumu, bölge çiftçisine ücretsiz dağıtılarak tohumların toprakla buluşması sağlanıyor. Amaç, yerel üreticiler tarafından çoğaltılan ata tohumlarının elden ele yaygınlaşmasını sağlamak.

Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsünce 3 yıldır yürütülen proje kapsamında Eskişehir, Bursa ve Bilecik'te toplanan 18 çeşit ata tohumu, 15 kişilik ekip tarafından çoğaltıldıktan sonra "tarla günü" etkinliklerinde üreticilere dağıtılıyor.

İstanbul'da Tarihi Eser Kaçakçılığına Darbe: 2 Gözaltı İstanbul'da Tarihi Eser Kaçakçılığına Darbe: 2 Gözaltı

Enstitü bünyesindeki Tohum Muhafaza Deposu'nda saklanan tohumlar, her sene çoğaltılıp yenileniyor. Projenin başlangıcından bu yana yaklaşık 200 çiftçiye ata tohumu dağıtılırken, talep gelmesi halinde 5 ila 50 kilogram olarak da çiftçilere ücretsiz veriliyor.

Projenin yürütücüsü Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsünde görevli buğday ıslahçısı Dr. Savaş Belen, Eskişehir'in Seyitgazi ilçesinde sünter, Mihalıççık ilçesinde koca buğday, Bilecik'in Yenipazar ilçesinde sarıkelle buğdayını çoğaltıp çiftçilere kazandırdıklarını belirterek, amaçlarının ata tohumlarının yerel üreticiler tarafından çoğaltılıp elden ele yaygınlaşması olduğunu ifade etti.

İklim Değişikliğine Karşı Ata Tohumu

Savaş Belen ata tohumlarının, genetik bir kaynak ve değerli bir hazine olduğunu da kaydederek, “İklim değişikliği tehlikesiyle karşı karşıyayız, bizi ciddi kuraklık tehlikesi bekliyor. Ata tohumlarımız, gerek buna karşı yapacağımız ıslah çalışmalarında genitör olarak gerekse doğrudan kullanılarak kuraklığa karşı garantimiz olacak" tespitinde bulundu.

Kaynak: AA