Antalya'da son dönemde ev sahipleri, günlük kiralama yöntemiyle aylık 100 bin lirayı aşan gelir sağlıyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Antalya Emlakçılar, İş Takipçileri ve Oto Galericiler Esnaf Odası Başkanı İsmail Çağlar, izinsiz kiralama yapan konut sahiplerine 100 bin lira ceza uygulanacağını vurguladı.

Son yıllarda tatil anlayışında yaşanan değişim, kalabalık mekanlardan ve otel konaklamalarından kaçınan tatilcilerin günlük ev kiralama yöntemine yönelmesini sağladı. Yüksek otel fiyatlarını ve lüks tesislerin her şey dahil sistemlerini göz ardı eden tatilciler, günlük kiralık evleri tercih ederek, ev kiralama sektörünün hızla büyümesine yol açtı. Online ticaret platformları ve popüler ev kiralama uygulamaları sayesinde dünya genelinde günlük kiralanan ev sayısı arttı. Türkiye’de, özellikle Antalya gibi turizm açısından yoğun bölgelerde günlük kiralık evler ev sahiplerine aylık 100 bin lirayı aşan gelir sağlıyor.

Antalya'da, tatilcilerin günlük kiralık evlere olan ilgisi artarken, bazı ev sahipleri kullanmadıkları odaları 700 lira gibi düşük bir ücretten kiraya veriyor. Son dönemde, online platformlarda ve kiralama uygulamalarında ilan açanların sayısı yükseldi. Tatilciler, daha ekonomik bir tatil için sahile yakın ilçelerdeki evleri tercih ediyor. Günlük kiralama fiyatları, evin bulunduğu ilçeye, denize ve alışveriş mekanlarına yakınlığına, ayrıca konutun oda sayısına göre değişkenlik gösteriyor.

Denize Yakınlık Öncelikli Tercih

Antalya kent merkezinde, özellikle yerli ve yabancı tatilcilerin sıklıkla tercih ettiği Konyaaltı ve Muratpaşa ilçelerinde, günlük veya daha uzun süreli kiralanabilen eşyalı dairelerin ilanlarında önemli bir artış gözlemleniyor. Bu iki bölgede, aylık kira bedelleri 15 bin ile 30 bin lira arasında değişirken, günlük kiralama fiyatları 8 bin liraya kadar çıkabiliyor. Konyaaltı ve Muratpaşa'daki bazı konutlarda doluluk oranı ay bazında 20 günü aşıyor.

Ev sahipleri, günlük kiralama yöntemiyle evlerinin denize yakınlığı, site içerisindeki havuz gibi olanakları ve lüks döşemeleri sayesinde yüksek gelir elde edebiliyor. Özellikle modern beyaz eşyalar ve şık iç dekorasyon gibi detaylar, kiralama bedelini yükselten faktörler arasında yer alıyor. Bu lüks özelliklere sahip konutlar, ev sahiplerine aylık kazançlarını 100 bin liranın üzerine çıkarma fırsatı sunuyor.

Bu gelişmeler, Antalya'nın konforlu tatil seçenekleri arayan ziyaretçiler için cazip bir alternatif sunduğu gibi, ev sahipleri için de önemli bir gelir kapısı haline gelmiş durumda. Günlük kiralama sisteminin popülaritesinin artmasıyla birlikte, bu bölgelerdeki konutların tercih edilme oranı ve kiralama fiyatları da yükselmekte. Tatilciler, hem konforlu hem de ekonomik bir tatil deneyimi arayışında, bu tür kiralık dairelere yönelirken, ev sahipleri de bu talebi avantaja çevirerek yüksek gelir elde etme şansı buluyor.

Prof. Dr. Orhan Aydın, TÜBİTAK Başkanlığını Resmen Devraldı Prof. Dr. Orhan Aydın, TÜBİTAK Başkanlığını Resmen Devraldı

Haftalık Kiraya Veriliyor

Antalya kent merkezinde günlük kiralama ücretlerinin en yüksek olduğu bölgeler Konyaaltı ve Muratpaşa ilçeleri olarak öne çıkıyor. Bu bölgelerde, oda ve stüdyo tipi konutlar için ortalama 1500 lira, 4+1 gibi lüks konutlar içinse 10 bin lira gibi ücretler talep ediliyor. Ayrıca, uygulama üzerinde sadece ev sahiplerinin değil, turistlerin yoğun olarak ziyaret ettiği bölgelerdeki kiracıların da evlerini günlük kiraya vermek için ilan açtığı gözlemleniyor. Bazı ev sahipleri, yüksek kira gelirleri elde etmek amacıyla evlerini günlük veya haftalık kiralama yöntemini tercih ediyor.

Bildirimsiz Günübirlikçiye 100 Bin Lira Ceza

Antalya Emlakçılar İş Takipçileri ve Oto Galericiler Esnaf Odası Başkanı İsmail Çağlar, konutların yerli veya yabancı kişilere tek seferde 100 gün veya 100 günden daha kısa süreyle turizm amaçlı kiralanabilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan izin belgesi alma zorunluluğu olduğunu hatırlattı. İsmail Çağlar, "İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralanan konutları kiraya verenlere, kiralama yapılan her bir konut için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için 15 gün süre verilecek. Bu süre sonunda izin belgesi alınmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetine devam edenlere 500 bin lira idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için bir kez daha 15 günlük zaman tanınacak. İzin belgesi sahibinden kiraladığı turizm amaçlı konutu, kendi ve hesabına üçüncü kişilere kiraya verenler hakkında her bir sözleşme için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak. Kendi adına mesken olarak kullanmak amacıyla kiraladığı konutu, turizm amaçlı kiraya verenler ile izin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı kiralanmasına aracılık edenler hakkında her bir sözleşme için 100 bin lira idari para cezası verilecek. İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetlerine devam edenler ile her defasında 100 günden fazla süreli kira sözleşmesi yapmasına rağmen ilk sözleşme tarihinden itibaren 1 yıl içinde aynı konutu 4 defadan fazla kiraya verenler hakkında 1 milyon lira idari para cezası verilecek" dedi.

Kaynak: DHA