Paris, Dünya Fuarı'na ev sahipliği yaparken, Fransız Devrimi'nin 100. yıldönümünü anlamlandırmak ve muazzam bir şölenle kutlamak istedi. Champs de Mars'ta önerilen alanda inşa edilen Eyfel Kulesi, önceki tasarımların ötesine geçerek, Alexandre-Gustave Eiffel'in liderliğindeki bir ekip tarafından hayata geçirildi.

Kule, 1887'de başlayan iki yıl süren bir inşaat sürecinin ardından tamamlandı. Orijinal tasarımında asistanı Maurice Koechlin'in önemli katkıları olduğu ortaya çıktı. 300 metreye ulaşan yüksekliğiyle, dünyanın en yüksek yapısı unvanını kazandı ve 40 yılı aşkın süre bu unvanı korudu.

Fransız hükümeti, başlangıçta sadece geçici bir sergi yapısı olarak düşünülen Eyfel Kulesi'ni yıkmayı düşündü. Ancak, kuleye eklenen radyo anteni sayesinde stratejik bir öneme sahip olduğu anlaşılınca, hükümet kararını değiştirdi. Kule, turistik cazibesiyle hızla popüler hale geldi ve bugün Fransız hükümeti tarafından ulusal bir hazine olarak değerlendirilmektedir.

İkinci Dünya Savaşı sırasında, Hitler'in emriyle yıkılma tehlikesi atlattı. 363 metrelik yüksekliğe ulaşan kule, Amerika'nın Empire State Binası'yla yükseklik rekabetini kazanmak için radyo anteni eklenerek güncellendi.

Bugün Eyfel Kulesi, yılda 7 milyondan fazla ziyaretçi ağırlamakta olup, 250 milyondan fazla kişi tarafından ziyaret edilmiştir. Her yedi yılda bir boyanan kule, Paris'in simgesi haline gelmiş ve birçok kişi için unutulmaz anıların yaşandığı romantik bir mekan olarak varlığını sürdürmektedir.

AB Liderleri Brüksel'de Toplandı AB Liderleri Brüksel'de Toplandı

Eyfel Kulesi, sadece bir mimari şaheser değil, aynı zamanda Paris'in gururu ve dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçileri kendine çekmeye devam eden bir ikon olarak varlığını sürdürüyor.

Muhabir: Sibel Bay