ABD Merkez Bankası (Fed), kasım ayı Finansal İstikrar Raporu'nu yayımlayarak, ülkenin mali borcunun sürdürülebilirliğinin finansal istikrara yönelik en önemli tehdit olarak değerlendirildiğini açıkladı.
Raporda, Amerikan finansal sistemi üzerindeki risklere yönelik yapılan anketin sonuçları paylaşıldı. Anket katılımcılarının, ABD’nin borçlarının sürdürülebilirliği konusundaki endişeleri birinci sıraya yerleştirdiği, bu endişeyi Orta Doğu’daki artan gerilim ve politika belirsizliklerinin takip ettiği ifade edildi.
Fed raporunda, “ABD’nin mali borçlarıyla ilgili kaygılar, en çok dile getirilen risk olarak öne çıktı. Artan Hazine tahvili ihraçlarının özel sektör yatırımlarını olumsuz etkileyebileceği veya bir ekonomik durgunluk durumunda politika seçeneklerini sınırlayabileceği belirtildi” ifadelerine yer verildi.
Ayrıca, raporda ABD ekonomisinin resesyon riskiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekildi. Önceki anketlerde sıklıkla vurgulanan kalıcı enflasyon ve sıkı para politikası risklerinin ise bu dönemde daha az ön planda olduğu kaydedildi.
Küresel ticaretle ilgili endişelerin son ankette daha sık dile getirildiği belirtilen raporda, bankacılık sektöründe yaşanabilecek yeni stres dalgalarının ve riskli varlık fiyatlarındaki düşüşlerin önemini koruduğu ifade edildi.
Raporda ayrıca, Çin ekonomisindeki zayıflamanın sürmesi veya bir finans kuruluşuna yönelik siber saldırının ciddi sonuçlar doğurabilecek riskler arasında olduğu vurgulandı.
Fed'in yayımladığı bu değerlendirme, Amerikan finansal sisteminin mevcut ve potansiyel tehditlere karşı ne kadar kırılgan olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.