Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, yeni ABD yönetiminin ekonomi politikalarının küresel ekonomi ve kredi görünümü üzerinde büyük etkilerinin olacağının altını çizerek, ABD seçimleri sonrasındaki politikalar ve bunların etkilerine ilişkin belirsizliğin görünüm üzerinde risk doğurduğunu kaydetti.
Fitch tarafından yapılan açıklamada, 2024’ü bitirirken küresel kredi koşullarının nötr bir seviyede olduğu bildirildi.
Dünya ekonomik büyümesindeki hafif gerileme ve politika faiz oranlarındaki ek indirimlerin, kamu maliyesi üzerindeki kalıcı baskılar ve yüksek seviyelerdeki jeopolitik risklerle dengelendiğine dikkat çekilen açıklamada, "ABD seçimleri sonrasında politikalar ve bunların etkilerine dair belirsizlik, görünüm için bir risk teşkil ediyor" ifadesine yer verildi.
Söz konusu açıklamada, yeni ABD yönetiminin politika gündeminin, küresel ekonomik ve kredi görünümü üzerinde önemli etkiler meydana getireceğine dikkat çekilerek, vergide indirimler, özellikle Çin'e yönelik tarifelerde belirgin bir artış ve göçte bir yavaşlama öngörüldüğü belirtildi.
Dış politikanın ise daha öngörülemez hale gelmesinin tahmin edildiği kaydedilen açıklamada, tarifelerin etkisinin, bunların kapsamı, uygulanma hızı ve olası misillemelerin boyutuna bağlı olacağı kaydedildi.
Açıklamada, ABD'de iş gücü piyasasındaki sınırlı kapasite, düşük göç oranları ve artan tarifeler bağlamında mali gevşeme oluşursa, enflasyonda tekrar bir artış ve tahvil faizlerinde yükseliş riski bulunduğu vurgulandı.
“Çin’i Yeni Zorluklar Bekliyor”
Daha yüksek ABD tahvil faizleri, doların değer artırması ve piyasa dalgalanmalarının, gelişmekte olan piyasalar için bir risk meydana getirebileceğine dikkat çekilen açıklamada, "ABD tarifeleri, Çin'in karşılaştığı zorluklara ek yük getirecek. Çin'de büyümeyi desteklemek ve deflasyonun kalıcı hale gelmesini önlemek amacıyla daha fazla politika teşvikinin uygulanmasını bekliyoruz" değerlendirmesinde bulunuldu.
Açıklamada, 2025’de özellikle gelişmiş piyasalarda kamu maliyesinin, yükselen faiz maliyetleri, demografik eğilimler, savunma harcamaları sanayi politikaları ve sosyal baskılar sebebiyle baskı altında kalmaya devam edeceği belirtilerek, kamu borcunun gayrisafi yurt içi hasılaya oranı ortalamasının 2025 sonunda yüzde 55,4 seviyesinden yüzde 56,52'ye yükselmesinin beklendiği bildirildi.
Fitch'in açıklamasında, 2025 yılında jeopolitik risklerin Ukrayna ve Orta Doğu'daki savaşlar, ABD-Çin ekonomik rekabeti, artan korumacılık, toplumsal hoşnutsuzluk ve ABD dış politikasındaki olası değişimler nedeniyle yüksek seviyelerde kalacağı kaydedildi.