Keşfedilen maddenin yeni durumu kiral bose-sıvı durumu adı ile tanımlanmaktadır. Keşfettiğimiz her yeni parçacık düzenlemesinde olduğu gibi, bu bize çevremizdeki evrenin yapısı ve mekanizmaları hakkında kuantum düzeyinde daha fazla bilgi verebilir.

Maddenin halleri, parçacıkların birbirleriyle nasıl etkileşime girebileceğini, yapılara ve çeşitli davranış biçimlerine yol açabileceğini tanımlar.

Kuantum manzarası, parçacıkların etkileşime girmesi için daha da tuhaf yollar sağlayarak, olasılık ve enerji açısından en iyi şekilde tanımlanan benzersiz davranışlara olanak tanır.

Araştırmacılar yeni durumu hayal kırıklığına uğramış bir kuantum sistemi aracılığıyla keşfettiler. Basit bir ifadeyle, parçacıkların normalde olduğu gibi etkileşime girmesini engelleyen yerleşik kısıtlamalara sahip bir sistemdir.

"Elektronları Sinirlendirmek Sandalye Oyunu Oynamak Gibi"

Massachusetts Amherst Üniversitesi'nden teorik yoğun madde fizikçisi Tigran Sedrakyan, "Bu, elektronları sinirlendirmek için tasarlanmış bir sandalye oyunu gibi. Her elektronun gidecek bir sandalyesi olması yerine, artık birbirleriyle mücadele etmeleri ve oturdukları yerde birçok olasılığa sahip olmaları gerekiyor." demiştir.

Bu tür bir sistemi gözlemlemek zor olsa da ekip, elektronların nasıl hareket ettiğini ölçmek için ultra güçlü bir manyetik alan kullandı ve yeni kiral bose-sıvı durumunun ilk kanıtını ortaya çıkardı.

Çin'deki Nanjing Üniversitesi'nden fizikçi Lingjie Du , "Yarı iletken çift katmanın kenarında elektronlar ve delikler aynı hızlarla hareket ediyor. Bu, elektron ve delik kanalları daha yüksek alanlar altında kademeli olarak ayrıldıkça, harici manyetik alanlar tarafından daha da modüle edilebilen sarmal benzeri taşınmaya yol açar." dedi.

Bu yeni durum oldukça ilginç bazı özellikleri ortaya çıkardı. Örneğin elektronlar mutlak sıfırda öngörülebilir bir düzende ve sabit bir dönüş yönünde donacak ve diğer parçacıklar veya manyetik alanlar tarafından müdahale edilemeyecek. Bu kararlılığın kuantum düzeyindeki dijital depolama sistemlerinde uygulamaları olabilir.

Dünyanın İlk Elektronik Savaşı: Türkler Çanakkale’de Tarih Yazdı Dünyanın İlk Elektronik Savaşı: Türkler Çanakkale’de Tarih Yazdı

Dahası, bir elektronu etkileyen dış parçacıklar, nispeten uzun menzilli kuantum dolaşıklığı sayesinde sistemdeki tüm elektronları etkileyebilir.  

Bunların hepsi çok yüksek düzeyde fizik içeriyor olsa da, bunun gibi her keşif (ortak parçacık etkileşimlerinin sınırları dışında meydana gelen bu tuhaflıklar ve uç durumlar) bizi dünyamızı tam olarak anlamaya daha da yaklaştırıyor.

HABER MERKEZİ

Editör: Sibel Bay