Özellikle 70’ler ve 80’li yıllarda doğanlar daha iyi bilir; 90’lar Türkiye’de müzik sektörünün en üretken ve bir yandan da en acayip yıllarıydı. “Nerede o eski rockçılar” dediğinizi duyar gibiyiz. Bir neslin birlikte büyüdüğünü, müzik dergilerinden çıkan posterlerini odalarının duvarlarına astığı, konserlerde hoplayıp zıpladığı, kafa salladığı bu rock gruplarının birçoğu hatta tamamına yakını artık eskisi kadar hayatımızın içinde değil.
Kargo
Kargo, 1993 yılında kurulmuş Türk rock grubudur. Selim Öztürk ve Mehmet Şenol Şişli tarafından kurulan grup, 1993 yılında ilk albümleri Sil Baştan'ı çıkardıktan sonra gitarda Selim Öztürk, vokalde Koray Candemir, klavyede Serkan Çeliköz ve davulda Burak Karataş'tan oluşan kadrosu ile 1990'ların ikinci yarısında ana akımda yer bulmaya başlayan alternatif Türkçe rock'ın en popüler isimlerinden oldu.
Kargo’nun ilk albümü “Sil Baştan” olsa da herkes onları “Yarına Ne Kaldı?” ile tanıdı. Albümle aynı adı taşıyan şarkı ile adını duyuran Kargo, 2000 yılında çıkardıkları Sen Bir Meleksin'den sonra üç yıllık bir ara verdi. 2003'te geri dönen grup yoluna Şişli'siz devam etti. 2008'de Candemir ve Karataş'ın da gruptan ayrılmasının ardından farklı formasyonlarla - biri Mirkelam ile birlikte olmak üzere üç stüdyo albümü yayınladı. Kargo, 2015'ten beri Öztürk, Şişli, Karataş ve Haluk Babadoğan'dan oluşmaktadır.
Mavi Sakal
1980'de Tarsus Amerikan Lisesinde Murat Tümer (davul), Tibet Ağırtan (gitar/vokal), Kaan Uçak (vokal), Kaan Altan (gitar) ve Ahmet Ersöz (bas gitar) tarafından "Echo '83" adıyla kurulan grup, 1984 yılında Mavisakal adını aldı. 1992 yılında Çektir Git adlı ilk kasetini piyasaya sunan Mavisakal, "Şaşkın" ve "Çektir Git" adlı şarkılarıyla listeleri zorlamaya başladı. Bunun üzerine kasetin yapımcısı Uzelli, grubun yeni albümü MAVİSAKAL 2'yi 1993 yılında CD formatında piyasaya sürdü. Böylece MAVİSAKAL 2, Türkiye'de yayımlanan ilk Türkçe rock CD'si oldu.
Dört yıllık bir sessizliğin ardından gruba vokalist olarak Genç Osman Yavaş katıldı ve yapımlarını Tümer & Tümer'in gerçekleştirdiği İki Yol single'ını 1997 yılında, Kan Kokusu albümünü 1998 yılında yayımladılar.
Mavi Sakal’ın “İki Yol” şarkısı aradan yıllar geçmesine rağmen bizce Türk rock tarihinin en başarılı parçalarından biri.
Vega
Vega, Türk rock müzik grubudur. Bir sabah uyandık ve “Tamam tamam sustum!” diyen şeker gibi aksanlı bir kadın sesiyle tanıştık. Yine o zamanlara göre deneysel bir müzik deneyen Vega ilk albümü ile çok sevildi.
Adını mavi ışık yayan Vega yıldızından alır. İTÜ Elektronik Mühendisliği mezunu olan Mert Koral ve Tuğrul Akyüz ile Mimar Sinan Üniversitesi mezunu Deniz Özbey tarafından kurulmuştur. 1999 yılında Tamam Sustum, 2002 yılında Tatlı Sert ve 2003 yılında Tatlı Sert 2 albümlerini çıkardı. 2003 yılında Mert Koral'ın ayrılmasından sonra yola iki kişi devam ettiler. 2005 yılında çıkardıkları Hafif Müzik albümü sonrası uzun bir süre müziğe ara veren grup, 2017'de Delinin Yıldızı ile müzik hayatına geri döndü.
Grup üyeleri Deniz Özbey ile Tuğrul Akyüz evlidir ve çiftin bir çocukları vardır.
Acil Servis
90’ların başında Cafe Gitar’daki canlı performanslarıyla ünlenen bir grup olan Acil Servis 1996’da ilk albümleri “Küçük Adam”ı yayınladı. Müzik performanslarından sadık bir dinleyici kitlesine kavuşan grup bu albümle birlikte adını daha da duyurdu. “Bebek” şarkıları ile geniş kitleler tarafından tanınan grup 1998’de ikinci albümlerini yayınlayacakken bir şanssızlığa kurban gitti ve albüm planları suya düştü. Uzun bir süre sessizliğe gömülen grup 2010’da yeni bir albüm yayınladı ve hala canlı performanslarına çeşitli mekanlarda devam etmekte.
Ünlü
Almanya çıkışlı bir gruptu Ünlü. Türk-Alman kırması olan Ünlü şimdilerde hasret kaldığımız kaliteli müziğe o zamanlarda bizi doyuran gruplardan biriydi. “Rüya” isimli şarkıları bir şehir efsanesine dönüşen hikayesi ile Ünlü daha geniş kitlelere adını duyurdu.
Kramp
Kramp, 1984 yılında İstanbul'da kurulan Türk rock müzik grubudur. Nezih Onur, Doğan Sakin ve İdris Tübcil tarafından kurulmuştur. Gruba daha sonra vokallerde çeşitli isimler katılmıştır. “Lan N'oldu” ve “İstanbul Sokakları” adlı albümleri bulunmaktadır.
Whisky
Çoğu kişi Whisky’i “Türkiye’den çıkan ilk metal grubu” olarak nitelendiriyor. Amaçları o zamanlar pek değeri bilinmeyen rock müzik kültürünü Türkiye’ye yaymak olan Whisky ikinci albümlerini tam yayınlamak üzereyken acı bir şekilde solistleri Kamil Özaydın’ı beyin kanaması sonucu kaybetti. Ama grup yılmadı ve Özaydın’ın anısına “Ateş Suyu” albümlerini çıkardı.
Pentagram
Pentagram kuruculuğunu Hakan Utangaç ve Cenk Ünnü'nün yaptığı Türk heavy metal grubudur. Grubun icra ettiği metal türü dönem dönem büyük değişimlere uğramıştır. Pentagram isimli ilk albümleri speed metal etkisinin baskın olduğu bir thrash metal albümüydü. İkinci albümleri Trail Blazer ise daha gelişmiş thrash metal müziği barındırmakla birlikte speed metal etkisinin azaldığı bir albümdür. Pentagram esas müzikal değişimini ve kendine has tarzını 1997 yılında çıkan üçüncü albümü Anatolia ile oluşturdu.
Bu albümle birlikte Pentagram, müziğinde agresifliği azaltarak thrash metali tamamen terk etti. Anadolu ezgilerini ve Orta Doğu'nun müzikal etkilerini barındıran klasik heavy metal tarzını benimsedi. Anatolia'dan sonra çıkan Unspoken ve Bir albümlerinde de bu çizgisini sürdürdü. Türkiye’nin en bilinen heavy metal gruplarından biri olan Pentagram bugüne dek 8 stüdyo albümü ve 4 konser albümü yayımladı.
Grup, 1997 yılında çıkardıkları Anatolia albümünün 100 binin üzerinde satması sonucu yurt dışında da ilgi çekti. Avrupa ülkelerinde de konserler verdi. Pentagram'ın gerçekleştirdiği konserler çoğunlukla kapalı gişe olmuştur.
Ayna
Erhan Güleryüz ve Cemil Özeren tarafından kurulan Ayna 1996’da ilk albümlerini yayınladı ve Erol Köse prodüksiyonun gücüyle de hemen tanındı. “Gittiğin Yağmurla Gel” ile sevilen grup “Aslında biz tam bir konser grubuyuz” diyerek 2000’den fazla konser verdi ve Guinness rekorlar kitabına girdi. Ancak uzun süre siroz hastalığı tedavisi gören Cemil Özeren 2012 yılında hayatını kaybetti ve sevenlerini yasa boğdu.