Anıtkabir, Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi

Müze, Anıtkabir’de Atatürk'ün Anıt Mezarı'nın bulunduğu Şeref Salonu'nun altındaki üç bin metrekarelik sütunlu alanda yer almaktadır.

Bu alanda, çeşitli sergileme teknikleri kullanılarak Çanakkale Savaşı, Sakarya Meydan Muharebesi, Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebeleri ile Atatürk dönemi etkileyici bir şekilde sergilenmektedir.

Anadolu Medeniyetler Müzesi

Müze, Ankara Kalesi’nin güneydoğusunda, Atpazarı semtinde bulunmaktadır.

Atatürk, Ankara’da bulunan Hitit eserlerinin sergilenmesi için bir müze açılması talimatını vermiştir.

Osmanlı döneminden kalma Kurşunlu Han ve Mahmut Paşa Bedesteni restore edilerek müze olarak kullanılmaya başlanmıştır.

1938 yılında başlayan onarım çalışmaları 1968 yılında tamamlanmış ve bina Ankara Arkeoloji Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.

Alagöz Karargah Müzesi

Kurtuluş Savaşı sırasında, Başkomutan Mustafa Kemal’in ve Batı Cephesi Komutanlığı'nın karargâhı, 1921 yılında Temelli Alagöz Köyü’ndeki çiftlik binasında yer almıştır.

Sakarya Meydan Savaşı'nda Mustafa Kemal bu eve yerleşerek savaşı buradan yönetmiş ve 9 Eylül 1921 tarihine kadar burada kalmıştır.

Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi

Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi, Atatürk'ün talimatıyla mimar Arif Hikmet Koyunoğlu tarafından tasarlanmış ve 1927 yılında inşa edilmiştir.

1980 yılında yenilenerek yeniden hizmete açılan müze, kısa sürede çağdaş müzeciliğin gerektirdiği tüm işlevlere sahip bir kurum haline gelmiştir.

Cumhuriyet Müzesi ( I.TBMM Binası )

Ulus Meydanı’nda bulunan tarihi I. Büyük Millet Meclisi binasının yapımına 1915 yılında başlanmış ve 1957 yılında müze olarak açılmasına karar verilmiştir.

Bina, 23 Nisan 1961 tarihinde “Büyük Millet Meclisi Müzesi” adıyla halkın ziyaretine açılmıştır.

Cumhuriyet Müzesi ( II.TBMM Binası )

Cumhuriyet Müzesi binası, mimar Vedat Tek tarafından Cumhuriyet Halk Fırkası binası olarak tasarlanmış ve 1924 yılında inşa edilmiştir. 29 Ekim 1923'te Türkiye Cumhuriyeti'nin ilan edildiği bina, uzun süre I. TBMM binası olarak kullanılmıştır.

Devlet Büyükleri Anıt Mezarlığı Müzesi

Devlet Büyükleri Anıt Mezarlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanları ile Atatürk'ün yakın silah arkadaşları olan İstiklal Harbi Komutanları için düzenlenmiş olup, 30 Ağustos 1988 tarihinde devlet töreniyle açılmıştır.

08 Kasım 2006 ve 28 Ocak 2020 tarihlerinde yapılan kanun değişiklikleriyle TBMM Başkanları, Başbakanlar ve eşlerinin de buraya defnedilmesi kararlaştırılmıştır.

Anıt mezar giriş ve alt kattan oluşan binada, defnedilenlerin eşyaları, resimleri ve belgeleri sergilenmekte ve tanıtım filmi gösterimi yapılmaktadır.

Etnografya Müzesi

Etnografya Müzesi, Mimar Arif Hikmet Koyunoğlu tarafından tasarlanmış ve 1927 yılında tamamlanarak 18 Temmuz 1930 tarihinde halkın ziyaretine açılmıştır.
Müzenin iç avlusu, 1938-1953 yılları arasında Atatürk için geçici bir Anıtkabir olarak kullanılmıştır.

Müzenin önünde İtalyan heykeltıraş Canonnica'nın 1927 yılında yaptığı bronz atlı Atatürk heykeli bulunmaktadır.

TCDD Açık Hava Buharlı Lokomotif Müzesi

TCDD tarafından hizmete açılan Açık Hava Buharlı Lokomotif Müzesi, geçmiş ile gelecek arasında önemli bir kültür köprüsünü temsil eder.

Gar alanında 16.000 metrekarelik bir alanda bulunan müzede, 1912, 1924, 1932, 1942, 1943 ve 1948 yıllarına ait Alman, İngiliz, Amerikan ve İsveç yapımı 10 adet buharlı lokomotif sergilenmektedir.

MTA Tabiat Tarihi Müzesi

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü bünyesindeki Türkiye’nin ilk ve tek Tabiat Tarihi Müzesi, 7 Şubat 1968 tarihinde kurulmuştur. Müze, Türkiye ve dünya genelinden fosil, mineral, kayaç ve maden örnekleri ile doldurulmuş hayvanları sergilemektedir.

Bedensel engelli vatandaşlar için de uygun olan müze, konferans ve sergi alanları ile hediyelik eşya bölümü ve kafeteryaya sahiptir. 2013 yılında açılan Enerji Parkı, enerji üretim süreçlerini eğlenceli ve öğretici bir şekilde sunmaktadır.

Milli Mücadelede Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi

Ankara Gar binası içerisinde yer alan müze, Atatürk'ün 27 Aralık 1919'da Ankara'ya geldiğinde kendisine tahsis edilmiştir.

1920-1922 yılları arasında önemli kararlara tanıklık eden bu tarihi bina, TCDD tarafından yeniden düzenlenerek 24 Aralık 1964 tarihinde müze olarak halkın hizmetine açılmıştır.

Bu müze, Atatürk'ün anılarını yaşatmak ve tarihi olayları ölümsüzleştirmek amacıyla kurulmuştur.

Atatürk Evi Müzesi (AOÇ)

Atatürk'ün doğup büyüdüğü evin aynısı, Atatürk Orman Çiftliği arazisinde inşa edilmiş ve 10 Kasım 1981 tarihinde müze olarak açılmıştır.

Cumhurbaşkanlığı Atatürk Müze Köşkü (Çankaya Müze Köşk)

Atatürk, 27 Aralık 1919'da Ankara’ya geldikten sonra, Ankaralılar tarafından satın alınarak kendisine tahsis edilen Bulgurzade Tevfik Efendi'nin Çankaya’daki bağ evi, 1924 yılında bugünkü şeklini almış ve 1932 yılına kadar Cumhurbaşkanlığı Köşkü olarak kullanılmıştır.

Bina, 1950 yılında Atatürk’ün kullandığı eşyalarla Atatürk Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.

Roma Hamamı Açık Hava Müzesi

Roma Hamamı ören yeri, Ulus Çankırı Caddesi üzerinde yer almakta olup, 1938-1943 yılları arasında yapılan kazılarda Frig, Roma ve Bizans katmanları ortaya çıkarılmıştır.

Bu muhteşem anıt, biri palaestra, diğeri kapalı hamam kısımları olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.

PTT Pul Müzesi

Ankara Ulus’ta bulunan tarihi Emlak Eytam Bankası binası, restore edilerek PTT Pul Müzesi’ne dönüştürülmüş ve 22 Ekim 2013 tarihinde hizmete açılmıştır.

Türk Pulları koleksiyonunun sergilendiği müzede, Dünya Pulları, Osmanlı Devleti Pulları ve Türkiye Cumhuriyeti Pulları tematik olarak sunulmaktadır.

Ulucanlar Cezaevi Müzesi

1925'te cezaevi olarak kullanılmaya başlanıp 2006 yılında kapatılan Ulucanlar Cezaevi, Altındağ Belediyesi tarafından 2011 yılında restore edilerek müze olarak ziyarete açılmıştır.

Müze, Türk siyasi tarihinden kesitler sunan ve ziyaretçileri yakın tarihle buluşturan bir mekândır.

MKE Sanayi ve Teknoloji Müzesi

Sanayi ve Teknoloji Müzesi, MKE Kurumu'nun Türkiye sanayi tarihindeki katkılarını ve endüstri ile mühendislikle ilgili objeleri sergilemek amacıyla 22 Mayıs 2013 tarihinde kurulmuştur.

Müze, Türkiye'nin sanayileşme sürecini anlatan eserlerle ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

Ankara Vakıf Eserleri Müzesi

Ankara Hukuk Mektebi olarak bilinen bina, 1927 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilmiş ve 1928-1941 yılları arasında Ankara Hukuk Fakültesi olarak hizmet vermiştir.

2004 yılında restorasyonu tamamlanarak 7 Mayıs 2007 tarihinde Ankara Vakıf Eserleri Müzesi olarak açılmıştır.

Müzede halı, kilim, maden, çini, el yazma eserler ve hat levhalar sergilenmektedir.