USS Gerald R. Ford, kendi sınıfında dünyanın en donanılı uçak gemisi olarak gösteriliyor.

ABD, 13 Milyar dolara mal olan ve nükleer yakıtla çalışan USS Gerald R. Ford uçak gemisini, İsrail’e destek için Doğu Akdeniz’e gönderdi.

337 metre uzunluğunda, 78 metre genişliğinde ve 76 metre yüksekliğinde olan bu dev gemi, bugüne kadar yapılmış en pahalı ve en büyük uçak gemisi olarak kaydediliyor. Yaklaşık 14 milyar dolara mal olan bu geminin ağırlığı ise 100.000 ton civarında.

Ford, 75'ten fazla hava aracını barındırma kapasitesine sahip olmasının yanı sıra, ileri seviye teknolojisi sayesinde bu araçların bakımını gemi üzerinde gerçekleştirmeyi mümkün kılıyor. Bu hava araçları arasında savaş jetleri ve helikopterler de bulunuyor.

Gemide, bugüne kadar geliştirilmiş en ileri çift bantlı radar sistemi kullanılıyor. Bu radar sistemi sayesinde birden fazla roket izlenebilir, takip edilebilir ve imha edilebilirken, ESSM füzeleri düşman hava araçlarına veya gelen füzelere yönlendirilebilir. Ayrıca gemide, silahların ve uçakların taşınmasını sağlayan asansörler de bulunmaktadır.

Ford'un donanımı arasında iki adet MK. 29 füzeatar bulunuyor ve her biri için sekiz adet ESSM füzesi bulunmaktadır. Ayrıca, gemide iki adet RIM-116 RAM füze sistemi de mevcuttur.

Bunun yanı sıra, gemide bulunan dört adet Phalanx CIWS makineli silahı, dakikada 3000 ila 4500 mermi sıkma kapasitesine sahiptir. Bununla birlikte, dört adet M2.50 makineli silah da mevcuttur.

Gemi üzerindeki elektronik aletler için buhar gücüne değil, elektrik gücüne ihtiyaç duyulduğu için de geminin işleyişi daha tutarlı ilerliyor.

İki adet A1B nükleer reaktör tarafından güçlendirilen gemi, otonom bir şekilde faaliyet gösterebilmektedir. Bu özellik sayesinde, yakıt almadan bile 20 ila 25 yıl boyunca görev yapabilir. Bu enerjiyi silah sistemlerinde verimli bir şekilde kullanabilmek için lazer ve diğer enerji tabanlı silahlar üzerinde çalışmalar da devam etmektedir.

Ford'un CATOBAR sistemi, uçakların ön tekerine bağlanarak hızlarını artırır ve sanki bir sapanla taş fırlatılıyormuş gibi gemiden kalkışlarını sağlar. Bu sistem, elektrikle çalışan bir mekanizma olup, buharlı sistemlere göre daha pratik ve hızlı bir şekilde işlev görür.

Ayrıca bu gemi, saatte 56 kilometrenin üstünde bir hıza çıkabiliyor.