10. Mali

Mali, 2023 ve 2024 yılları arasındaki Global Barış Endeksi'nde (GPI) iki sıra gerileyerek dünyanın en tehlikeli 10. ülkesi olmuştur. Sahra Altı Afrika’da ise IEP tarafından incelenen 44 ülke arasında en az barışçıl üçüncü ülke olarak değerlendirilmiştir. Mali’deki şiddetin ekonomik etkisi ülkenin gayri safi yurt içi hasılasının (GSYİH) yüzde 15,3’üne denk gelmektedir. Bu durum, ülkedeki kargaşanın ekonomik düzene ne denli büyük zarar verdiğini ortaya koymaktadır.

9. İsrail

İsrail, Gazze'deki çatışmalar nedeniyle 2023 ve 2024 yılları arasında Global Barış Endeksi'nde 11 sıra gerileyerek dünyanın en tehlikeli ülkeleri arasında yerini almıştır. Şiddet, ülkenin ekonomisine de büyük zarar vermiş ve 2023 ile 2024 yılları arasında şiddetin ekonomik etkisi yüzde 40 oranında artmıştır.

8. Suriye

Suriye'de yıllardır süren iç savaş, ülkeyi dünyanın en tehlikeli sekizinci ülkesi haline getirmiştir. IEP’nin verilerine göre, Suriye'de suç algısı büyük ölçüde bozulmuştur. Birleşmiş Milletler Mülteci Ajansı'na göre, çatışmalar başladığından bu yana 5,5 milyondan fazla Suriyeli, çoğunluğu çocuk olmak üzere, ülkeyi terk etmiştir.

7. Rusya

Rusya, 24 Şubat 2022'de Ukrayna’yı işgal ederek Avrupa'nın en büyük savaşlarından birini başlatmıştır. IEP’ye göre, Rusya-Ukrayna çatışmasında her ay 2 binden fazla insan hayatını kaybetmektedir. İki ülke arasındaki savaş, Rusya’nın barışçıllık seviyesini ciddi şekilde etkilemiştir.

6. Kongo Demokratik Cumhuriyeti

Kongo Demokratik Cumhuriyeti (DRC), Zambiya ile sınır çatışmaları nedeniyle altıncı en tehlikeli ülke olarak değerlendirilmiştir. Yerel çatışmalara isyancı gruplar da dâhil olmuş ve bu durum 5,6 milyon kişinin yerinden edilmesine yol açmıştır. Ülkede yaygın şiddet suçları ve yetersiz güvenlik önlemleri büyük bir tehlike oluşturmaktadır.

5. Ukrayna

Ukrayna, Rusya ile süregelen savaş nedeniyle barışçıllık endeksinde üç sıra gerileyerek en tehlikeli beşinci ülke olmuştur. IEP, yalnızca 2023 yılında 83 binden fazla kişinin Ukrayna’daki çatışmalarda hayatını kaybettiğini belirtmektedir. Ülkenin şiddet maliyeti GSYİH'sinin yüzde 68,6’sına denk gelerek, bu konuda en yüksek orana sahip ülke oldu.

4. Afganistan

Afganistan, Taliban'ın 2021'de yönetimi ele geçirmesinden bu yana istikrarsız bir yapıya sahip olmuştur. İnsan Hakları İzleme Örgütü, Taliban’ın muhalif yetkilileri hedef aldığını ve basın özgürlüğünü kısıtladığını bildiriyor. Afganistan'daki şiddet, ülkenin GSYİH’sinin yüzde 53,2'sini olumsuz etkiledi.

3. Güney Sudan

Güney Sudan, Sudan'dan ayrılarak bağımsızlığını kazandıktan sonra da iç çatışmalarla sarsılmaya devam etmektedir. ABD Dışişleri Bakanlığı’na göre, ülkedeki etnik gruplar arası çatışmalar ve şiddetli iç savaş, 4 milyondan fazla insanın evlerini terk etmesine neden olmuştur.

2. Sudan

Sudan, 2023 yılında ordu ile paramiliter güçler arasındaki çatışmalar nedeniyle istikrarsızlaştı. Birleşmiş Milletler'e göre bu iç savaş, 14 binden fazla insanın ölümüne yol açtı. Sudan, aynı zamanda şiddet nedeniyle GSYİH’sinin yüzde 29,9’unu kaybetti.

1. Yemen

Yemen, IEP’nin 2024 Global Barış Endeksi'ne göre dünyanın en tehlikeli ülkesi olarak sıralanmaktadır. İç çatışmalar ve dış müdahaleler nedeniyle Yemen’de insani kriz derinleşmiştir. Ülkede 4,5 milyondan fazla kişi yerinden edildi ve 21,6 milyon insan acil yardıma ihtiyaç duymaktadır.