Yazlık Saray Bahçeleri – Çin
Çin'in başkenti Pekin'in kuzey batısında, kent merkezine yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta bulunan Yazlık Saray ilk kez 1750 yılında inşa edildi. Pekin’in en iyi korunmuş ve en büyük imparatorluk bahçesi 290 hektar genişliğindeki bir alanda kurulu ve UNESCO Dünya Mirası listesinde.
Geleneksel Çin bahçelerinin en güzel örnekleri arasında bulunan bu tarihi bahçeler, zaman içerisinde farklı sebeplerden pek çok defa tahribata uğrasa da her seferinde restore edildi ve günümüze kadar ulaşmayı başardı.
Versay Bahçeleri – Fransa
Versay Bahçeleri için, sanat eseri demek daha doğru olabilir. Hem de yapımı tam 40 yıl süren bir sanat eseri! Fransa Kralı XIV. Louis için tarafından inşa ettirilen bahçeler, kral için sarayın kendisinden bile daha önemliydi. Bu sebeple Versay’daki tarihi bahçeler için binlerce insan gece gündüz çalışıyordu. Bu uzun ve meşakkatli çalışmanın sonunda bütün güzelliğiyle Versay Bahçeleri ortaya çıktı.
Versailles Sarayı’nın bahçesinin geometrik ve matematiksel hesaplar ile tasarlanıp kusursuz olması istenmiştir. Geometrik düzen şimşir çitlerle ve bitkilerin budanarak forma sokulmasıyla oluşturulmuş, etrafına ise ağaçlar ve çalılar gelecek şekilde düzenlenmiştir.
Le Notre bahçeyi merkezi dikey eksenle, birkaç enine ekseni, etrafındaki çeşitli özelliklerin düzenlendiği bir çerçeve mantığında tasarlamıştır. Merkezde olan Büyük Kanal ana aks olarak bütün bahçe boyunca devam ederken, labirent, tiyatro ve gezinti alanları da bahçede yer almıştır. Barok döneminin getirisi olan görkemlilik sadece bitki düzenlemesi ile değil, heykeller, çeşmeler, fıskiyeli havuzlar ile de bahçede kendini gösterir.
Arundel Kalesi Bahçeleri – İngiltere
Arundel Kalesi’ndeki bahçeler, her yıl burada gerçekleştirilen lale festivali sebebiyle oldukça popüler. Bahçeler, farklı türdeki pek çok çiçeğe ev sahipliği yapıyor. Ayrıca bahçenin içerisinde geniş seralar da bulunuyor.
Keukenhof, Avrupa Bahçesi – Hollanda
15’inci yüzyılda bir meyve bahçesi olarak tasarlan Keukenhof bugün dünyanın en büyük çiçek bahçelerinden bir tanesi! Yaklaşık 32 hektarlık bir alan üzerindeki bu çiçek bahçesinde her yıl milyonlarca yeni çiçek soğanı ekiliyor.
Rundale Saray Bahçeleri – Letonya
18’inci yüzyılda inşa edilen Rundale Sarayı’nın yanı başında yer alan bahçeler, dönemin estetik anlayışını kusursuz bir biçimde yansıtıyor. Dönemin mimari anlayışına uygun olarak tasarlanan bahçe, geometrik şekillere ve doğal bir görünüme sahip. Bahçelerin ününü artıran bir başka özelliği ise, içerisinde 2 bin 200’den fazla gül çeşidi barındıran gül bahçeleri.
Orto Botanico di Padova – İtalya
1545 yılında inşa edilen bahçe, neredeyse 500 yıl sonra bile varlığını sürdürüyor! Etrafı bir su halkası ile çevrili Orto Botanico di Padova, dünyayı simgeleyen dairesel bir arazi üzerinde inşa edilmişti. Üstelik dünyanın ilk botanik bahçesi. İçerisinde çok sayıda bitkiye ev sahipliği yapan bu tarihi bahçe bugün bile İtalya’nın en büyük ve en önemli botanik bahçeleri arasında bulunuyor.
Padova Üniversitesi'ne bağlı bahçesi, şu anda yaklaşık 22,000 metrekare alan kapsıyor. 1997 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiş.
Öğrencilerin tıbbi fayda sağlayacak bitkileri tanımlaması amacıyla kurulan bahçeye Venedik İmparatorluğu’nun sınırlarının genişlemesiyle dünyanın pek çok yerinden çeşitli bitkiler getirilmiş.
Sigiriya Bahçesi – Sri Lanka
Sri Lanka’daki Sigirya bölgesi, kökenleri 5'inci yüzyıla kadar uzanan eski bir yerleşim bölgesi. Bölge, kayaklı ve engebeli yapısına rağmen, bahçeleri ile ünlü. Sigirya Bahçelerinin dikkat çekici bir diğer özelliği ise, içerisindeki havuzlar, çeşmeler ve su yolları.
Huntington Botanik Bahçeleri – ABD
Huntigton’daki bu botanik bahçesi, geniş bir kompleksin parçası olarak 1919 yılında inşa edildi. Devasa boyutlardaki bu yapı içerisinde, birbirinden farklı temalarda 16 büyük bahçe bulunuyor.
Yaklaşık 485.624 metre karelik bir alana yayılmış olan Huntington Kütüphanesi’ne ait botanik bahçelerinde dünyanın dört bir yanından toplanmış ve nadir bulunan bitkileri barındırıyor. Bahçeler farklı kategoriler ve isimlerle birbirinden ayrılıyor: Avustralya Bahçesi, Kamelya Koleksiyonu, Çocuk Bahçesi, Çöl Bahçesi, Şifalı Bitki Bahçesi, Japon Bahçesi, Nilüfer Bahçesi, Palmiye Bahçesi, Gül Bahçesi, Shakespeare Bahçesi, Subtropical Bahçe, Çin Bahçesi.
Alnwick Bahçesi – İngiltere
Alnwick Kalesi’nin yakınlarındaki bu bahçe, İngiltere’nin en iyi ve en “tehlikeli” bahçelerinden. Çünkü, ölümcül pek çok bitkiye ev sahipliği yapıyor! Bu tehlikeli bahçede, 100’den fala “katil” bitki yaşıyor! Ciddi ölüm riskinden dolayı da bahçeye sadece rehberler eşliğinde girebiliyorsunuz. Ziyaretçilerden hiçbir bitkiyi koklamamaları isteniyor.
Alnwick Zehir Bahçesi, Northumberland Düşesi’nin kişisel projesi.
Blenheim Saray Bahçeleri – İngiltere
Blenheim Sarayı, İngiltere’deki barok mimarinin en güzel örneklerinden birisi olarak kabul ediliyor. Ayrıca, bütün Avrupa’daki en önemli kraliyet yapıları arasında gösteriliyor. Elbette, bu eşsiz sarayın eşsiz bahçeleri var! Bahçeler ilk olarak Kraliçe Anne döneminde tasarlandı. Blenheim Bahçeleri, başlangıçta görkemli Versay Bahçelerinden ilham alıyordu. Ancak zaman içerisinde estetik algı değişti ve bahçe şimdiki halini aldı.