Tüm dünyanın en büyük casusluk ustalarından biri olarak görülen Reinhard Gehlen, Nazi Almanyası’nda espiyonaj faaliyetlerini ilk kez başlatmıştı.
General Reinhard Gehlen aynı zamanda SSCB ile ilgili bazı gizli bilgileri toplayıp ABD’ye ileterek casuslukta kilometre taşı bir hamlede bulunmuştur.
1944’te Adolf Hitler’e suikast yapılacağına ilişkin haberlere de tanık olmuş Reinhard Gehlen, 1955-1958 yılları arasında Batı Almanya’nın gizli servisinin yöneticiliğini üstlendi.
General Reinhard Gehlen’in SSCB’ye yönelik casusluk faaliyetlerinde, Gehlen’in Sovyet savaş suçlularına karşı sergilediği acımasız tutum da tarihte yerini aldı.
1945’te Hitler’in intiharından sonra ordu komutanlığı görevinde bulunan General Reinhard Gehlen, görevinden ayrıldı. Aynı yıl Gehlen ve casusları Mart ayında çektikleri mikrofilmlerle bazı SSCB belgelerini kaydetti ve bu görüntüleri Avustralya Alpleri’nde çelik davullara gizledi. Mayıs ayında ise bunları Amerikalı meslektaşlarına verdi.
Gehlen’in istifasından sonra Gehlen ve casuslarının çalışmaları OSS ve CIA bünyesinde faaliyet gösterecek Gehlen İstihbarat Örgütü kuruldu.
Sovyetlerle ilgili pek çok gizli bilgiye ulaşmasında ABD, Reinhard Gehlen’e minnet duygusu hissetmektedir.
Gehlen örgütü, CIA adına Doğu Avrupa ile Sovyetler Birliği'ndeki istihbarat çalışmalarını sürdürdü.
Bu örgüt bir taraftan Federal Almanya Gizli Servisi’nin de kuruluşu oldu.
1968 Nisan'ında Reinhard Gehlen, KGB adına casusluk yapan Heinz Felfe'in kimliğinin deşifre edildiği operasyonun ardından istifa etti.
1979 yılında Gehlen 77 yaşında hayatını kaybetti.