1-Diyaspor
Çoğunlukla ince uzunlamasına levhalar şeklinde kristalli, bazen iğnemsi, yapraklanmış olarak bulunmaktadır. Ayrıca “V” şeklinde kristallere sahip olan diaspor, değerli taşlar skalasında önemli yerlerden birine sahiptir. Büyük ve gözle görülür bir parlaklığa sahip olan bu taş, boksit madenlerinden çıkarılmaktadır.
Türkiye’de özellikle Muğla’nın Midas ilçesinde bulunmaktadır.

2-Kalsedon
Yağımsı bir parlaklığa sahiptir. Saf kalsedon çok ince tabakalar halinde dizilmiş çok ince kuvars liflerinden oluşur. Akik, kantaşı, plazma oniks gibi birçok türü olan kalsedon, taşı üst yüzeyi kabukla çevrelenmiş, çapları 10 -30 cm arasında değişen nodüllere sahip doğal taşlardandır. Kalsedonların renkleri, kristalizasyon sırasında mevcut olan metalik safsızlıkların (demir, nikel, bakır ve titanyum gibi) bir sonucu olarak ortaya çıkar. Kalsedon çeşitleri arasında en değerli olan taş, mavi kalsedondur.
Türkiye’de özellikle Eskişehir ilinde görülmektedir.

3- Agat(Akik)
Agat taşı diğer adıyla akik taşı doğa da farklı hallerde bulunan ve oldukça fazla çeşitliliğe sahip olan doğal taşlardan biridir. Bu doğada kırmızı, gri, mavi, beyaz, yeşil ve kahverengi renklerde bulunmaktadır. Akik taşı ayrıca “Ölümsüz Taş” ya da “Yemen Taşı” olarak adlandırılır. Agat taşları, mat ve donuk renkte olduklarından ve fiziksel ve kimyasal özelliğinden dolayı kesilmeye ve işlenmeye elverişli doğal taşlardandır.
Türkiye’de özellikle Eskişehir, Kütahya ve Ankara gibi illerde yoğun bir şekilde görülmektedir.

4- Oltu (Jet)
Bir linyit çeşidi olan Oltu taşı ismini Erzurum ili Oltu ilçesinde bulunması ile Oltu ismini almıştır. Ülke içinde Oltu, Rusya’da gagat ve diğer ülkelerde ise jet taşı olarak bilinir. Çok çabuk kırılma özelliğinden ötürü çıkarılma ve işlenmesinde özel aletler kullanılmaktadır. Oltu taşı genellikle siyah renktedir. Bir karbon bileşenidir. Bir ağaç türünün gövdesinin fosilleşmiş halidir. Çoğunlukla siyah renkli olanı tercih edilir. Genelde kadın takıları ve tespih üretiminde önemli bir yere sahiptir.

5- Lüle Taşı
Beyaz-Bej renkli, bir kil mineralidir. Magnezyum ve silisyum esaslı ana kaya parçalarının yerin muhtelif derinliklerindeki başkalaşım katmanları içinde, hidrotermal etkilerle hidratlaşması sonucunda oluşmuş kayaçtır.
Türkiye’de özellikle Eskişehir ve Konya civarında çıkarılmaktadır.

6- Kuvars
Kuvars, oldukça saf silisyum dioksit kristallerine verilen addır. Bunlar, volkanik kayaçların üzerinde kendiliğinden oluşur. Altıgen şekle sahip Kuvars kristallerinin sert ve katı bir yapısı vardır. Aydın ilimizin belli bölgelerinde dumanlı kuvarslara rastlanmaktadır.

7- Turmalin
Bor elementi içeren alüminyumlu bir silikat minerali olan turmalin, siyah ve kahverengi renkleri ile bilinen bir süs taşıdır. Bazı türlerinde renkli kristaller de bulunmaktadır. Bu özelliğinden dolayı da Gökkuşağı Taşı diye de isimlendirilir. Bu taşın bazı türleri pembeden yeşile doğru çeşitlilik gösteren geniş bir renk skalasına sahiptir.
Türkiye’de Yozgat, Niğde, Kütahya ve Çanakkale gibi illerde turmalin taşı rezervleri bulunmaktadır.

8-Kemereit
Kammererit (Kemererit), klinoklor grubuna ait bir mineraldir. Krom içerikli olan Kammererit (Kemererit) mor, fuşya, morumsu kırmızı yada kırmızı renklerde olabiliyor. Saydam ve yarı saydam mükemmel dilinimlere sahip kristaller halinde bulunan bu doğal taş Maden Kanunu’nda “Kıymetli Taşlar” (Değerli Taşlar) içerisinde yerini almıştır.
Türkiye’de Erzincan ve Erzurum arasındaki Kop dağlarında bulunmaktadır.

9- Opal
Doğal taşlardan biride opal taştır. Takı ve süsleme alanında sıklıkla tercih edilen bir doğal taştır. Silika minerallerinden farklı olarak yapısında %4-13 oranında su içeren opal, ülkemizde en çok bulunan doğal taşlardan biridir. Opal taşı insanlar arasında gökkuşağı veya panzehir olarak adlandırılır. Opal taşı yeryüzünden bulunan en değerli taşlardan biridir.
Türkiye’de Kütahya, Eskişehir, Çanakkale ve Balıkesir’de bulunmaktadır.

10- Aktinolit
Aktinolit bir asbest mineralidir. Koyu yeşil ya da siyahımsı yeşil renklerde görülür. Nefrit ya da Jade olarak ta adlandırılırlar. Aktinolit, ince iğne benzeri bir yapı şeklinde kristalleşen bir amfibol silikat mineralidir.
Türkiye’de Küre Dağları ve Tokat Erbağ’da görülmektedir.