Tam adı Vladimir Mihailoviç Komarov, 16 Mart 1929'de Moskova'da dünyaya geldi. Daha küçük yaşlardan itibaren matematiğe özel bir ilgi duymaya başladı. 

1939 yılında II.Dünya Savaşı'nın başlamasıyla birlikte yetişkin erkeklerin cepheye gitmesi yüzünden oluşan iş gücü açığını kapatmak için çocukların çalıştığı bir çiftlikte kendine iş bulan Komarov, bu dönemde havacılığa da büyük bir ilgi duymaya başladı.

Duyduğu ilgi ve hayallerini gerçekleştirdi. 1945 yılında 20’li yaşlarının sonuna geldiğinde akademiden mezun olarak bir süre eğitim gördükten sonra, 1949 yılında teğmen rütbesiyle Sovyetler Birliği Hava Kuvvetleri’ne katıldı.

Uzay görevleri için aldığı eğitimlerin başında iki defa tıbbi yeterlilikte olmadığı için ismi geri çekilse de  ilerleyen dönemde seçilmiş adaylardan birinin yaşadığı sağlık sorunları sebebiyle ameliyat geçirince, Komarov’a kozmonotluk yolu kendiliğinden açılmış oldu.

12 Ekim 1964’te ilk uzay uçuşunu Voskhod 1 uzay görevi ile birden fazla insanın tek kapsülde yer aldığı ilk uzay uçuşunun komutanı olarak gerçekleştirdi. Takvimler 1966’yı gösterdiğinde dönemin Yüksek Sovyet Prezidyumu Başkanı Leonid Brejnev’in Lenin’in doğum gününe özel yapılmasını istediği Soyuz 1 ve Soyuz 2 görevleri için çalışmalar başladı.

Rusya'nın uzay programı çerçevesinde Albay Vladimir Komarov'un mürettebatı olduğu Soyuz-1 uzaya gönderilecekti, ardından Soyuz-2 de üç mürettebatla gönderilecek ve bu üç kozmonottan ikisi uzay yürüyüşü ile Soyuz-1'e geçerek dünyaya döneceklerdi. 

Ancak planlanan fırlatmadan aylar önce bunun iyi gitmeyeceğinin sinyalleri görünüyordu. Uzay aracı incelendiğinde 200'den fazla yapısal sorun olduğu fark edildi. Arızaları listeleyen 10 sayfalık bir rapor oluşturuldu. Ama hiç kimse, raporu lider Leonid Brejnev'e götürecek cesareti gösteremedi. Zira Brejnev için bu görev çok önemliydi.

Komarov'un arkadaşları, görevi reddetmenin sonuçlarının kesin ölümden daha az şiddetli olacağını düşünerek onu vazgeçmeye ikna etmeye çalıştı. Ancak Komarov, eğer çekilirse arkadaşı Gagarin'i göndereceklerini biliyordu. Zira Gagarin de görevi reddedecek biri değildi. Komarov, ölümü anlamına gelebileceğini bile bile görevden çekilmeyi reddetti.

Sovyet Uzay Komutanlığı, bilinen tüm bu sorunlara rağmen görevi tamamlamaya karar verdi. Çalışmalar hızlı bir şekilde sürdürüldü. SSCB tarihinde ilk kez bir uzay aracı deneme uçuşu yapılmadan uzaya gönderildi. 

23 Nisan 1967'de Soyuz-1 fırlatıldı. Aynı zamanda Soyuz-1, gece fırlatılan ilk insanlı uzay aracı oldu.

Kalkışın ardından Soyuz 1'in güneş panelleri açılmadı.  Sovyet yetkililer hemen bir kurtarma planı düşündü, Soyuz-2 ile müdahale planı gündeme geldi, ancak bu asla olmayacaktı. Çünkü aynı sorunlar Soyuz-2'de de vardı ve arızaların şiddeti, sayısı çok fazlaydı. 

Soyuz 2’nin fırlatılması hemen iptal edildi ve Komarov’a dönüşe geçmesi için emir verildi.  Yörüngeden ayrılmadan önce dönüşe geçmek için aracını Güneş’le hizalanmaya çalışan Komarov, işlev dışı kalan iticiler yüzünden ancak 19. denemesinde başarılı oldu ve binerken ölümüne sebep olacağından emin olduğu Soyuz 1 uzay aracı ile inişe başladı. 

Atmosfere girdikten sonra otomatik paraşüt açılmadı. Ardından yedek paraşütü açtı fakat yedek paraşüt de kapsüle dolandı ve işe yaramaz hale geldi. Komarov, mahsur kaldığı uzay gemisinin içinde kilometrelerce yükseklikten  yere çakıldı ve hayatını kaybetti...