ARDA KEMAL ATAY
Gayrimenkul sektörünün geleceği üzerine konuşma gerçekleştirilen konferansta birbirinden değerli hocalar ve uzman danışmanlar yer aldı. AHBV Üniversitesi Taşınmaz Geliştirme Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ender Güler, katılımcılara Tapu Kadastro bölümü hakkında bilgi paylaştı. Güler, "Tapu Kadastro bölümümüz şu anda yüzde yüz iş garantili bir bölümdür" dedi.
Bölüm hakkında konuşan Güler, şöyle anlattı: “Tapu Kadastro Yüksekokulu, Türkiye'nin ilk yüksekokulu olarak 2011 yılında Gazi Üniversitesi bünyesinde kuruldu. İlerleyen yıllarda ise Hacı Bayram Veli Üniversitesi olarak devam etti. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi'nde Taşınmaz Geliştirme Anabilim Dalı Başkanı olarak görev alan Prof. Dr. Ender Güler, bölüm hakkında katılımcılara bilgi verdi. Temelleri yine Gazi Üniversitesi bünyesinde bulunan Tabu Kadastro Meslek Yüksekokulu'nda yani 2 yıllık olarak başlamış bir bölüm, daha sonra Tabu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün lisans düzeyinde elemana ihtiyacı olduğunu bildirmesi sonucunda 2011 yılında 4 yıllık lisans olarak kurulmuş bir bölüm. 2012-2013 eğitim öğretim yılında ilk öğrencilerini almış ve halen eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Lisans düzeyinde eğitim veren bölümümüze eşit ağırlık düzeyinde öğrenci alınmaktadır. Ve Tabu Kadastro Yüksekokulu'nun 2023 taban puanları ve başarı sıralamalarına bakıldığında bu alanda çoğu bölümden daha yüksek bir taban puanına sahip olduğunu görmekteyiz. Bunun sebebi de tabii ki bizim mezun ettiğimiz öğrencilerimizin tamamının Tabu Kadastro Genel Müdürlüğü'nde işe başlamış olmalarıdır. Bu tabii ki bize pozitif olarak yansımakta. Çünkü bizim mezun öğrencilerimiz buradan mezun olduklarında, Tabu Kadastro Genel Müdürlüğü bize o yıl bizim kaç tane mezun verdiğimizi soruyor ve biz ona bağlı olarak bu yıl vereceğimiz mezun sayısını bildiriyoruz ve Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü bize bu alanda öğrencilerimizi iş alanı yaratıp Tapu Kadastro Genel Müdürlüklerinde değerlendiriyorlar. Tapu Kadastro bölümümüz şu anda yüzde yüz iş garantili bir bölümdür.”
Bölüm müfredatı hakkında bilgi veren Ender Güler, şöyle konuştu: "Yeni hazırladığımız müfredatta onların ihtiyaç duydukları derslere göre yeniden müfredatlarını düzenlemekteyiz. Yani aynı zamanda geleceği de takip etmeye çalışmaktayız. Bölümümüzün amacı Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi'nde okuyor olmanın ayrıcalarını yaşatarak güncel teknolojiler ışığında ülke gereksinimlerine uygun eğitim- öğretim veren, öğrencilerin ülkemizde önemli bir açık olan tapu ve sicilerin tutulması ve Kadastro çalışmaları için gerekli arazi ölçümü ve harita yapım teknikleri konusunda yeterli donanıma sahip bir şekilde yetiştirerek ülkenin ve insanlığın hizmetine sunan tanınmış bir bölüm olmaya çalışmaktır."
Programda konuşan bir diğer katılımcı OSTİM Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ünsal Sığrı oldu. Sığrı konuşmasına başlamadan önce Türkiye Cumhuriyetinin 100. yılını için Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarına teşekkürlerini sundu. Ostim Teknik Üniversitesi'nde Yönetim bilimci olan Prof. Dr. Ünsal Sığrı, Ostim Teknik Üniversitesi hakkında bilgi verdi. Sığrı, "Bizim üniversitemizde Mühendislik Fakültesi, İktisadi ve İdare Bilimler Fakültesi, Mimarlık Tasarım Fakültesi ve Meslek Yüksek Okulumuz bulunuyor. 7 bin öğrencimiz var. Bunların %40'ı 80 ülkeden uluslararası öğrencilerden oluşuyor. Uygulamalı eğitime önem veren OSTİM Organize Sanayi Bölgesi'nin bir vakıf üniversitesi. Biz de burada öğrencilerimizi her dönem işletmelerimize her dönem staja yollayarak onları geleceğe daha hazır bir hale getirmeye çalışıyoruz. Ev sahibimiz Ankara Acı Bayram Veli Üniversitesi, Tabu Kadastro Meslek Yüksek Okulu'na, hocalarımıza ve TÜGAD'a, Nejla Aykaç'a teşekkür ediyorum" dedi.