İsrail’in uluslararası hukuku hiçe sayarak Gazze’ye düzenlediği yoğun saldırılar; bölgedeki sivilleri, kadınları, çocukları çok zor şartlar altında yaşama tutunmaya çalışmaya mecbur bırakıyordu. Uluslararası kurum ve kuruluşlar defalarca ivedilikle ateşkes ilan edilmesi gerektiğini yüksek sesle tekrarlamışlardı.
Sonunda beklenen oldu ve ateşkes anlaşması, 15 Ocak akşamında sağlanabildi. 19 Ocak’ta yürürlüğe girecek olan anlaşma ile Gazze’deki sivillerin bir nebze olsa da rahat nefes alabilmeleri umut ediliyor.
Ateşkes Anlaşmasının Aşamaları
Ateşkesin ilk aşamasında, İsrail askerlerinin Gazze'deki yerleşim alanlarından çekilmesi ve operasyon düzenlememesi bekleniyor. Ayrıca, 33 İsrailli tutsak ve bin Filistinli serbest bırakılacak. Yardım da bir diğer önemli unsur; Gazze Şeridi'ne günde 600 yardım tırının girişine izin verilecek. Bu süreç, yaklaşık 42 gün sürecek.
Anlaşmanın ikinci ve üçüncü aşamalarına ilişkin görüşmeler ise hâlâ devam ediyor. İsrailli esirlerin yakınları ise Tel Aviv yönetimine bu anlaşmanın daha önce sağlanmaması sebebiyle gösterdiği tepki devam ediyor.
Arabuluculuk Süreci ve Uluslararası Etkiler
Ateşkese ulaşılmasında arabulucu ülkeler Mısır ve Katar'ın sabırlı çabaları önemli rol oynadı. Ayrıca, Hamas’ın dolaylı müzakerelerde esneklik göstermesi de sürecin hızlanmasında etkili oldu. Ancak, anlaşmanın sağlanmasında bir başka kritik etken ise Donald Trump’ın başkanlık koltuğuna 20 Ocak’ta oturacak olması ve bu durumun müzakerelere baskı yapmış olmasıdır.
Gazze’deki ateşkesin uygulanması, bölgedeki siyasi dinamikler ve insani kriz açısından önemli bir adım olsa da, gelecekteki gelişmeler ateşkesin kalıcı olup olmayacağını belirleyecektir. Özellikle de anlaşmanın birinci aşamasının sonuna gelindiğinde ikinci ve üçüncü aşamalara ilişkin bir uzlaşmaya varılıp varılamayacağı uluslararası kamuoyu tarafından merakla bekleniyor.