Filistin Gazeteciler Sendikası, Gazze Şeridi’nde İsrail’in uyguladığı soykırımın devam ettiği 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana, medya çalışanlarının 1640 ayrı saldırıya uğradığını ve bunun "basın tarihindeki en korkunç katliam" olduğunu açıkladı.
Filistin Gazeteciler Sendikası Başkanı Nasır Ebubekir, Ramallah'ta düzenlenen "Filistin için Medya" konferansının açılışında konuştu. Ebubekir, UNESCO'nun verilerine atıfta bulunarak, "2013'ten bu yana dünya çapında 900 gazeteci hayatını kaybetti. Bu, yılda yaklaşık 82 gazetecinin öldüğü anlamına geliyor" dedi.
Ebubekir, İsrail’in Gazze’deki soykırımını ve bunun medyaya etkilerini vurgularken, "Bu canice savaş sırasında, Gazze’de öldürülen gazeteci sayısı, dünya genelinde savaşta hayatını kaybeden gazetecilerin sayısının iki katını geçti" diyerek, 7 Ekim’den itibaren Gazze’de 188 gazetecinin yaşamını yitirdiğine dikkat çekti.
Ebubekir sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"İsrail'in 400 günün üzerinde süren Gazze’deki soykırımında, gazetecilerimiz, basın tarihinin gördüğü en büyük katliamla karşı karşıya kaldı. İki dünya savaşında bu kadar gazeteci öldürülmedi."
Gazze'deki gazetecilerin büyük zorluklarla karşı karşıya kaldığını belirten Ebubekir, "Evlerimiz yıkıldı, yiyecek, su, internet ve ofis imkanlarından yoksun kaldık. Uçaklar, tanklar ve kurşunlar altında çalışmaya devam ediyoruz" dedi.
Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) Başkanı Dominique Pradalie ise konferansta yaptığı konuşmada, Gazze'nin adeta "kan gölüne dönüştüğünü" ve "Soykırım için tüm koşulların mevcut olduğunu" belirtti.
Pradalie, Gazze'de hayatını kaybeden gazetecilerin büyük bir kısmının "kasıtlı olarak hedef alındığını" ifade ederek, İsrail’in uluslararası medyanın Gazze’ye erişimini engellemeyi sürdürdüğünü de sözlerine ekledi.
Gazze’deki hükümetin Medya Ofisi, 9 Kasım’da yaptığı açıklamada, 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail’in 188 gazeteciyi öldürdüğünü, 396 gazetecinin yaralandığını ve 40 gazetecinin ise tutuklandığını duyurdu.