Güney Afrika Cumhuriyeti, Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) İsrail’e karşı açılan soykırım davasına ilişkin belgeleri resmi olarak mahkemeye iletti.
Uluslararası İlişkiler ve İş Birliği Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, "İsrail’in Gazze’de soykırım suçu işlediğine dair yaklaşık 5 bin sayfalık kanıt dosyasının UAD’ye teslim edildiği" belirtildi.
Açıklamada, dosyanın içeriği hakkında bilgi vererek, "Bu dosya, İsrail hükümetinin Gazze’deki Filistinlilerin fiziksel olarak öldürülmesini teşvik ettiğini, insani yardıma erişimi engelleyerek yok etme koşulları yarattığını, açlığı bir silah olarak kullanarak toplu ölümler gerçekleştirdiğini ve UAD’nin geçici tedbir kararlarını görmezden geldiğini göstermektedir" ifadeleri yer aldı.
Mahkeme kurallarına göre, kanıtların kamuoyuyla paylaşılmayacağı kaydedildi. Ancak açıklamada, "Bu belgeler, İsrail’in eylemlerinin arkasında soykırım yapma niyetinin bulunduğunu, aynı zamanda soykırımı teşvik edenleri cezalandırmadığını ortaya koyacaktır" denildi.
Kanıt dosyasının 750 sayfa metin ve 4 binden fazla görsel içerdiği vurgulandı. Bu belgelerin uluslararası topluma, Filistin halkının yanında durulması gerektiğini hatırlatmak için hazırlandığı ifade edildi.
UAD'deki davanın amacının, "İsrail’in gerçekleştirdiği soykırımı barışçıl yollarla sona erdirmek" olduğu belirtildi.
Açıklamada, "İsrail, uluslararası hukuk ve normları ihlal etme konusunda eşi benzeri görülmemiş bir koruma altında kalmıştır. Bu durum, küresel yönetim kurumlarını tehlikeye atmaktadır" ifadesi kullanıldı.
Güney Afrika'da apartheid rejiminin sona ermesine katkı sağlayan uluslararası dayanışmanın, Filistin’deki apartheid uygulamalarına karşı da harekete geçmesi gerektiği vurgulanarak, "Gazze'deki soykırım, önyargılardan uzak olan herkesin görebileceği kadar açıktır" ifadesine yer verildi.
Güney Afrika, ayrıca "Filistin, Lübnan ve çevresindeki bölgelerde derhal ateşkes çağrısı yaparak, adil ve kalıcı bir barışın sağlanması için siyasi süreçlerin başlatılması gerektiğini" vurguladı.
Açıklamada, "Uluslararası toplum, kadınlar, çocuklar, sağlık çalışanları, insani yardım görevlileri ve gazeteciler gibi masum sivillerin sadece varlıkları nedeniyle öldürülmesine göz yummamalıdır. Bu kabul edilemez bir durumdur. Güney Afrika’nın UAD’deki davası, Gazze’deki soykırıma ilişkin sağlam kanıtların kapsamlı bir sunumudur" denildi.