Güney Kore’de, 3 Aralık’ta sıkıyönetim ilanına dair başlatılan soruşturmada, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol hakkında tutuklama emri çıkarıldığı açıklandı. 

Yerel medya Yonhap'ın haberine göre, Seul Batı Bölge Mahkemesi, Yolsuzluk Soruşturma Ofisi (CIO), Emniyet Genel Müdürlüğü ve Savunma Bakanlığının ortak yürüttüğü soruşturma kapsamında yapılan tutuklama talebini kabul etti. 

Diyarbakır’da Mangal Keyfi Kabusa Döndü! 9 Aylık Bebek Can Verdi Diyarbakır’da Mangal Keyfi Kabusa Döndü! 9 Aylık Bebek Can Verdi

Mahkemeden yapılan açıklamada, Yoon’un "ayaklanma" ve "görevi kötüye kullanma" iddialarıyla suçlandığı belirtilerek, tutuklama kararının bu gerekçelere dayandığı ifade edildi. Ayrıca, devlet başkanlığı konutunda arama yapılması için de izin verildiği kaydedildi. 

Yetkililerin, verilen emirleri yerine getirmek için bir haftalık süreleri bulunduğu bildirildi. 

Soruşturmayı yürüten makamlar, Yoon'u 18, 25 ve 29 Aralık tarihlerinde ifadeye çağırmış ancak Devlet Başkanı'nın çağrılara uymaması üzerine mahkemeden tutuklama kararı talep edilmişti. 

Devlet Başkanı Yoon'un avukatı Yun Gap-geun ise yaptığı açıklamada, Yolsuzluk Soruşturma Ofisi'nin "ayaklanma" suçlamasıyla soruşturma yürütme yetkisinin bulunmadığını ileri sürerek, bu karara karşı hukuki adımlar atacaklarını dile getirdi. 

Bu gelişmeyle birlikte, Güney Kore tarihinde ilk kez görevdeki bir devlet başkanı için tutuklama emri çıkarılmış oldu. 

Sıkıyönetim İlanı ve Tepkiler 

Yoon Suk Yeol, 3 Aralık gecesi ulusal televizyonda yaptığı açıklamada, "muhalefetin devlet karşıtı faaliyetlere karıştığı" gerekçesiyle sıkıyönetim ilan ettiğini duyurmuştu. Ancak parlamentoda yapılan oylamada bu karar reddedilmiş ve Bakanlar Kurulu onayıyla sıkıyönetim kaldırılmıştı. 

Yoon, bu sürecin "Kuzey Kore yanlısı unsurları etkisiz hale getirerek anayasal düzeni korumayı hedeflediğini" savunmuştu. Muhalefeti ise "hükümetin işleyişini engellemeye çalışmakla" suçlamıştı. 

Sıkıyönetim ilanının ardından Savunma Bakanlığı, ordu komutanlarını acil toplantıya çağırmış ve askerlerin teyakkuz halinde olmalarını istemişti. Aynı dönemde, sıkıyönetim kapsamında görevlendirilen birliklerin Ulusal Meclis’e girdiği rapor edilmişti. 

Parlamentoda yapılan olağanüstü oturumda sıkıyönetimin iptali için sunulan önerge, 190 milletvekilinin desteğiyle kabul edilmişti. Meclis, bu kararı "hükümsüz" ilan ederken, Yoon da kabine toplantısı sonrası sıkıyönetimin sona erdirdiğini açıklamıştı. 

Muhalefetteki Demokrat Parti ve diğer küçük partiler, sıkıyönetimin anayasaya aykırı olduğunu öne sürerek, Yoon'un görevden alınması için önerge sunmuştu. İlk oylamada sonuç alınamasa da ikinci oylamada nitelikli çoğunluk sağlanmış ve Devlet Başkanı’nın azli talep edilmişti. 

Yoon'un geçici olarak görevden uzaklaştırılmasıyla başbakanlık vekaletini Han Duck-soo üstlenmişti. Ancak 27 Aralık'ta yapılan yeni oylamada Han da azledilerek yerine Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Choi Sang-mok görevlendirilmişti.

Kaynak: AA