Hatalı basım paralar için koleksiyoncular uçuk meblalar ödeyebiliyor. Bu meblalar yaklaşık 100 bin liradan başlıyor.

Özellikle belli başlı banknotların hatalı basım olduğu iddia ediliyor. Hatalı basım banknotlara genellikle 50 lira ve 100 lirada rastlandığı, nadiren de olsa 20 liralarda da denk gelindiği söyleniyor. 

Hatalı basım paralar sahte mi?

Hatalı basım para dendiğinde ilk olarak bu paraların sahte olduğu düşünülse de aslında bu paralar sahte değildir ancak bazı dolandırıcıların sahte hatalı basım para ürettiği biliniyor.

Hatalı basım paraların bazılarında sıfır sayısı silik olabiliyor, bazılarında da ise orta şerit içeride değil dışarıda oluyor. Ancak her gördüğünüz hatalı basım paranın gerçekten hatalı basım olmayabileceğini unutmayın. Çünkü bu konuyla alakalı, uzmanlar çeşitli uyarılarda bulunuyor.

Sahte hatalı basım para nasıl anlaşılır?

Bu konuyla alakalı uzmanların pek çok görüşü olsa da tek ve net bir yöntemi bulunmamaktadır. Bu konudaki sahtecilik faaliyetlerine meydan vermemek için hiçbir şekilde bu tür iddialara kulak asmamalıyız.

Sahte hatalı basım para yapmak suç mudur?

Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun gereği paralara zarar vermenin suç teşkil ettiği bilinmektedir. Dolayısıyla Türk parası üzerinde yapılan her türlü işlem suç unsurudur ve bu işi yapan kişilerin yargılanması ve cezai müeyyidenin uygulanması gerekmektedir.

 

Milli Beraberlik Partisi’nden Uyuşturucu Açıklaması Milli Beraberlik Partisi’nden Uyuşturucu Açıklaması

 

Muhabir: Arda Kemal Atay