Türkiye'nin helal turizm belgelendirmesinde öncü kuruluş olan Türk Standardları Enstitüsü’nün (TSE) yaptığı çalışmalar, ülkenin bu alandaki potansiyelinin güçlenmesine imkân sağlayacak.

Fitch Ratings, Türkiye'nin Kredi Notunu Güncelledi Fitch Ratings, Türkiye'nin Kredi Notunu Güncelledi

TSE, 2013'ten bu yana "helal belgelendirme" faaliyeti yürütüyor.

Yakın döneme kadar helal gıda, kozmetik, temizlik ürünleri ve dezenfektanlar alanında belgelendirme yapan Enstitü, helal turizm alanında da 2023’ün Ocak ayından bu yana görev üstlendi.

Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) tarafından akredite edilen Enstitü, turizm alanında belirlenen standartlar kapsamında helal belgesi veriyor. Söz konusu belgeyi bugüne kadar turizm alanındaki kriterleri karşılayan 4 işletme almaya hak kazandı.

TSE, helal belgelendirme faaliyetlerini, İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) standartları doğrultusunda yürütüyor.

SMIIC tarafından yayınlanan standartlar, Kurum tarafından milli standart olarak adapte edilip yayınlanıyor.

TSE, helal gıda ve kozmetik alanında olduğu gibi helal turizm alanında da SMIIC standartlarına göre HAK tarafından dünyada ilk kez akredite edilen belgelendirme kuruluşu oldu.

3 Kategorideki Standartları Karşılaması Gerekiyor

İşletmelerin TSE'nin helal turizm belgesini alabilmesi için konaklama konusunda 3 kategorideki standartları karşılaması gerekiyor.

Mutfak, restoran, gıda ve yiyeceklerin "helal" kriterlerine uygunluğu aranıyor.

Buna ilave olarak ibadethane ve mescit bulunması, ramazanda iftar ve sahura uygun yemek saatlerinin programlanması, havuz, SPA ve hamam hizmetleri için kadın ve erkeklere yönelik ayrı alanlar olması talep ediliyor.

Odalarda kıble yönlendirmesinin bulunması, tuvaletlerde taharet tesisatının olması, odalarda seccade bulunması, istenildiğinde talebi karşılayacak şekilde Kur'an-ı Kerim sağlanması, temizlik malzemelerinin gereklilikleri karşılaması önem taşıyor.

Mini dolapta alkollü içecek olmaması, odalarda insan ve hayvan figürlü resim bulunmaması, gece kulübü gibi mekânların yer almaması da kriterler arasında yer alıyor.

Potansiyel Artıyor

"İslami kural ve inanışa uygun şekilde gerçekleştirilmek istenilen turizm faaliyeti" olarak nitelendirilen helal turizm, özellikle son dönemde pazar payını artırmaya başladı. Hemen her ülkede yaşayan Müslüman nüfusun hedeflendiği bu pazara yönelik geliştirilecek uygulamalar, turizmdeki rekabette avantaj sağlıyor.

Helal turizm sadece Müslümanları değil, sağlık ve hijyen kurallarını ön planda tuttuğu için bu hususlarda hassasiyet taşıyan herkesi hedefliyor.

Helal turizm pazarında lider ülkeler olarak Malezya, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri öne çıkıyor. Son dönemde Suudi Arabistan, Katar, Endonezya, Ürdün ve Fas da attıkları adımlarla dikkati çekiyor.

Kaynak: AA