Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi ve BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) kadınlara yönelik şiddete ilişkin güncel raporunu duyurdu.
Söz konusu çalışmada, kadın ve kız çocuk ölümlerinin yüzde 60'ına eşleri ya da aile yakınlarının neden olduğu bildirildi.
Kadın ölümlerinin küresel olarak hala en yaygın kadın ve kızlara yönelik şiddet türü olmayı sürdürdüğü hatırlatılan raporda, 2023’de 85 bin kadın ve kız çocuğunun kasıtlı olarak canına kıyıldığı kaydedildi. Raporda, bu ölümlerin 51 bin 100'ünün eş ya da aile bireyi tarafından gerçekleştirildiğinin altı çizildi.
Her 10 dakikada 1 kadın ya da kız çocuğunun eşi ya da aile bireyi tarafından öldürüldüğü vurgulanan raporda, dünya genelinde her gün 140 kadın ve kız çocuğunun katledildiği belirtildi.
Raporda, en yüksek ölüm oranının Afrika'da görüldüğü, bunu Amerika ve Okyanusya'nın izlediği bilgisi aktarıldı.
"Her Ülke Kadına Şiddetten Etkileniyor"
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle yaptığı yazılı açıklamada, "Kadın ve kız çocuklara yönelik şiddet salgını insanlık için utanç vericidir" ifadesini kullandı.
Her bir ülke ve toplumun kadına şiddetten etkilendiğini belirten Guterres, durumun giderek kötüleşiyor olmasına dikkat çekti.
Guterres, "Dünya, çatışma, iklim değişikliği ve açlık krizlerinin derinleştirdiği eşitsizliklerle karşı karşıya. Cinsel şiddetin savaş aracı olarak kullanılması, acıyı daha da artırıyor. Kadınlar ve kız çocukları, çevrim içi kadın düşmanlığının yükselişiyle mücadele ederken, haklarının aşındığı da görülüyor" değerlendirmesinde bulundu.