Hindistan ve Çin, sınır gerilimlerini azaltmak amacıyla karşılıklı olarak devriye faaliyetlerini düzenleme konusunda anlaşmaya varmalarının ardından, Ladakh bölgesindeki ihtilaflı noktalardan askerlerini geri çekti. Hindistan'ın önde gelen haber kaynaklarından NDTV’ye göre, iki ülke arasındaki geri çekilme süreci, Demchok ve Depsang bölgelerinde 25 Ekim’de başladı ve kısa süre önce tamamlandı.

Geri Çekilme Sürecinde Yeni Aşama

Hindistan ordusundan üst düzey bir yetkili, geri çekilme sürecinin tamamlandığını ve devriye faaliyetlerinin yakında başlayacağını belirtti. Çin'in Hindistan Büyükelçisi Şü Feyhong, Kalküta’da yaptığı açıklamada, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin BRICS zirvesinde gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesi için önemli mutabakatlara varıldığını ifade etti. Şü, "Bu mutabakatlar, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelecekte de sorunsuz şekilde ilerlemesi ve belirli anlaşmazlıklar nedeniyle kesintiye uğramaması için yol gösterici olacaktır." dedi.

Sara Netanyahu’nun Korkusu F-35’leri Havalandırdı! Sara Netanyahu’nun Korkusu F-35’leri Havalandırdı!

Sınır Anlaşmazlıklarının Çözümüne Doğru

Çin ve Hindistan, 22 Ekim’de geçici sınır hattı olarak kabul edilen Fiili Kontrol Hattı (LAC) boyunca devriye faaliyetlerini düzenleme konusunda anlaşmıştı. Liderler, 23 Ekim’de Kazan’daki BRICS Liderler Zirvesi sırasında sınırdaki gerginliklerin barışçıl yöntemlerle çözülmesi konusunda fikir birliğine vardılar. İki ülke arasında sınır hattı boyunca devam eden ihtilaflar ve bu bölgedeki askeri hareketlilik, yıllardır süregelen anlaşmazlıkları tetiklemekteydi.

Ladakh Bölgesindeki Tarihi Çatışmalar

Himalaya Dağları’nın çevrelediği 3.500 kilometrelik belirsiz sınır hattı, Çin ve Hindistan arasında egemenlik mücadelesine yol açıyor. 2020 yılında Ladakh bölgesindeki Galwan Vadisi’nde yaşanan çatışmalarda 20 Hint askeri hayatını kaybetmiş, Çin ise dört askerinin öldüğünü açıklamıştı. O tarihten itibaren iki ülke sınırda teyakkuz halindeydi; Hindistan savunma sistemlerini güçlendirirken Çin de bölgeye obüs ve tank yerleştirmişti. Gerilimi azaltmak için Şubat 2021’den bu yana 21 tur görüşme gerçekleştirilmiş ve Pangong Gölü, Gogra ve Galwan vadilerindeki askeri varlıkların azaltılması konusunda uzlaşmaya varılmıştı.

Son dönemdeki diplomatik adımlar, iki ülke arasındaki gerginliklerin azaltılması adına önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Kolordu komutanları düzeyinde yapılan son görüşmelerin ardından iki taraf da Ladakh'ın doğusundaki geri çekilme sürecini başarıyla tamamladı. Bu sürecin ardından bölgede yeniden devriye faaliyetlerinin başlayacağı ve iki ülke arasındaki sınır ilişkilerinin daha istikrarlı bir hale geleceği umuluyor.

Kaynak: AA