Yeni bir dil öğrenmek, hafızayı güçlendirmenin yanı sıra ileri yaşlarda demans (bunama) riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Uzmanlar, iki dil bilen kişilerin beyin yapısında olumlu değişimler gözlemlendiğini belirtiyor.
Bilim insanları tarafından yapılan araştırmalar, çift dilliliğin beyin sağlığı üzerinde önemli etkileri olduğunu ortaya koydu. İki dil konuşan bireylerin beyinlerindeki dil bölgelerinde daha fazla hücre bulunduğu, ayrıca öğrenme ve duygusal işlevlerle ilişkili bölümlerin hacminde artış gözlemlendiği tespit edildi.
McGill Üniversitesi’nden Dr. Natalie Phillips, araştırmaların ikinci bir dil konuşmanın beyin boyutunu artırabileceğini gösterdiğini belirterek, “Beyin rezervi daha büyük olan bireyler, demansa neden olabilecek seviyeye ulaşmadan önce daha fazla hasara direnç gösterebilir” dedi. Phillips ve ekibi, eylül ayında gerçekleştirdikleri araştırmada, çift dilliliğin beyin sağlığıyla ilişkisini inceledi.
Öte yandan 2024’te yapılan bir başka çalışmada, erken ve ileri evre Alzheimer hastaları arasında çift dilli ve tek dilli bireyler karşılaştırıldı. MRI taramaları, iki dil bilen hastaların hafıza ve öğrenmeyle bağlantılı beyin bölgelerindeki aktivitenin, yalnızca tek dil konuşanlara kıyasla daha az azaldığını ortaya koydu. Araştırmacılar, bu durumun beyin bölgesinin büyüklüğünden ziyade, dayanıklılığının artmasıyla ilişkili olduğunu ifade etti.