Bilim insanları, insan kaynaklı iklim değişikliğinin bu ay Orta Avrupa’da yaşanan sel felaketlerinin tekrarlanma olasılığını iki katına çıkardığını ve yağışların yoğunluğunu yüzde 7 oranında artırdığını ortaya koydu. 

World Weather Attribution (WWA) adlı uluslararası bilimsel topluluğun gerçekleştirdiği bir araştırmaya göre, Polonya, Çekya, Avusturya, Romanya, Macaristan, Almanya ve Slovakya'da yaşanan yoğun yağışlar ve sel olaylarında iklim değişikliğinin önemli bir rol oynadığı belirlendi. 

Birleşik Krallık, Almanya, Hollanda, ABD gibi ülkelerin üniversiteleri ve meteoroloji kuruluşlarından 24 bilim insanının katkısıyla hazırlanan rapor, bölgedeki sellerin tekrar etme ihtimalinin, insan faaliyetlerinin neden olduğu iklim değişikliği sebebiyle iki katına çıktığını doğruladı.  

Raporda ayrıca, iklim değişikliği sebebiyle Orta Avrupa’daki yağış yoğunluğunun yüzde 7 arttığı belirtildi. 

Bilim insanları, fosil yakıt kullanımının devam etmesi ve küresel sıcaklık artışının 2 dereceye ulaşması durumunda, Orta Avrupa’dakine benzer yağış olaylarının yüzde 5 daha şiddetli ve yüzde 50 daha sık yaşanacağını belirterek, bu durumun bölgede yıkıcı sel riskini önemli ölçüde artıracağına dikkat çekti. 

Ayrıca, sellerin ekonomik maliyetinin de yükselmesine yol açacağı vurgulandı. 

Borrell, İsrail'in Batı Şeria'yı İlhak Etme Hedefini Vurguladı Borrell, İsrail'in Batı Şeria'yı İlhak Etme Hedefini Vurguladı

"İklim Değişikliği Avrupa'yı Vuruyor" 

Londra Imperial College Grantham Enstitüsü’nde görev yapan iklim araştırmacısı Joyce Kimutai, bu sel felaketlerinin iklim değişikliğinin etkilerini bir kez daha gözler önüne serdiğini söyledi.  

Kimutai, “Bu felaketler, fosil yakıtlara dayalı ısınmanın yıkıcı sonuçlarını gösteriyor. Petrol, kömür ve gazdan tamamen yenilenebilir enerjiye geçiş yapılana kadar, bu tür afetler artarak devam edecek ve ekonomik kayıplara yol açacak” ifadelerini kullandı. 

Aynı enstitüden iklim bilimi uzmanı Friederike Otto ise Güney İtalya’daki kuraklık ve Portekiz’deki orman yangınlarının ardından Orta Avrupa’da meydana gelen sel felaketlerine dikkat çekti.  

Otto, “İklim değişikliği Avrupa'yı etkisi altına alıyor, ancak birçok siyasi lider, iklim taahhütlerinden geri adım atmaya çalışıyor. İklim değişikliği, özellikle daha yoksul kesimler için büyük bir tehlike. Fosil yakıtların sona erdirilmesi, istihdam yaratır, enerji faturalarını düşürür ve şehirleri daha yaşanabilir hale getirir. Bu konuda teknolojik bilgiye sahibiz, sorun talebi nasıl azaltacağımız ve yenilenebilir enerjiye nasıl geçeceğimizdir” şeklinde konuştu. 

Son Yılların En Büyük Sel Felaketi, Maliyet 2,2 Milyar Avro 

S&P Global Ratings’in yaptığı hasar analizi, Orta ve Doğu Avrupa’da meydana gelen bu sel felaketinin sigorta kapsamında yaklaşık 2,2 milyar avroluk bir maliyete neden olduğunu ortaya koydu.  

Bu rakam, son 10 yılın en büyük sel felaketiyle karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor. Uzmanlara göre, bu sellerin sigorta sektörüne uzun vadeli etkileri olabileceği belirtiliyor. 

Kaynak: AA