Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) tarafından hazırlanan ve iklim krizine dikkat çeken raporda Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in değerlendirmelerine de yer verildi.
BM Genel Sekreteri Guterres, WMO'nun raporunun, küresel ısınmanın, somut ve görmezden gelmenin mümkün olmayan bir gerçek olduğunu bir kez daha ispatladığını ifade etti.
Bazı senelerdeki sıcaklıkların, sanayi öncesi ortalamanın 1,5 derece üzerinde ölçülmesinin uzun vadeli hedeflerden vazgeçileceği anlamına gelmediğini vurgulayan Guterres, şunları aktardı:
"Bu, doğru yola girmemiz için daha da sıkı mücadele etmemiz gerektiği anlamına gelir. 2024'te görülen kavurucu sıcaklıklar, 2025'te çığır açan iklim eylemi gerektiriyor. İklim felaketinin en kötüsünden kaçınmak için hala zaman var. Ancak liderler hemen harekete geçmeli."
“10 Yıllık Bir Seri Yaşadık”
WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo ise iklimle ilgili tarihi anlar meydana geldiğinin altını çizdi.
Saulo, "Sadece bir veya iki rekor kıran yıl değil (rekor sıcaklıklar açısından) tam 10 yıllık bir seri yaşadık. Buna yıkıcı ve aşırı hava olayları, yükselen deniz seviyeleri ve eriyen buzlar eşlik etti. Bunların hepsi, insan faaliyetleri nedeniyle rekor kıran sera gazı seviyeleriyle desteklendi" değerlendirmesinde bulundu.
Sıcaklık yükselişinin sanayi öncesi döneme göre 1,5 derece fazla kaydedildiği bir yılın, Paris Anlaşması'nın uzun vadeli hedeflerine erişilmediği anlamına gelmediğini belirten Saulo, "Isınmanın her bir derecesinin önemli olduğunu kabul etmek önemli. 1,5 derecenin altında veya üstünde bir ısınma seviyesi ile küresel ısınmanın her ilave artışı, hayatlarımız, ekonomilerimiz ve gezegenimiz üzerindeki etkileri artırır" ifadelerini kullandı.