Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı (COP28), Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkanlığında gerçekleşti. Bu konferansta, kömürden temiz enerjiye geçişi hızlandırmak amacıyla ABD, Çekya, Dominik Cumhuriyeti, İzlanda, Kosova, Norveç ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi gibi 7 ülke yeni taahhütlerde bulundu. Bu ülkeler, Powering Past Coal Alliance isimli ittifaka katılarak yeni kömürlü termik santral geliştirmeme ve mevcut kömür santrallerini aşamalı olarak kapatma taahhüdünde bulundu.

ABD, 2035'e kadar elektrik sektörünü karbonsuzlaştırmayı hedeflerken, Çekya 2033, Kosova ise 2050'de aynı hedefe ulaşmayı planlıyor. Diğer ülkeler de kömürden temiz enerjiye geçişi hızlandırmak amacıyla ittifaka katıldı. Bu gelişmeler, küresel sıcaklık artışını sınırlama hedefiyle uyumlu bir şekilde kömürden çıkış yoluna yönelen ülkelerin sayısının arttığını gösteriyor. Uzmanlar, özellikle ABD'nin bu taahhüdüyle, diğer ülkeler üzerinde kömürden çıkış konusunda önemli bir baskı oluşturulduğunu belirtiyor.

Ember Politika ve Strateji Başkanı Richard Black ise kömürü aşamalı olarak terk etmenin iklim değişikliğini yavaşlatmak için bir ön koşul olduğunu vurgulayarak, "ABD gibi müreffeh ülkelerin de gazı aşamalı olarak azaltmaya başlayabilecekleri ve gerçek anlamda temiz bir enerji geleceğine kapı açacakları gün çok uzak değil." dedi.

Şanghay’ı Bebinca Tayfunu Vurdu Şanghay’ı Bebinca Tayfunu Vurdu

AA