Batman'da yer alan Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES), 2020 yılından bu yana 11,2 milyar kilovatsaat enerji üretti.  

Baraj, hem gövde uzunluğu hem de beton yüzey alanı açısından dünyada birinci sırada yer alıyor. İlk ünitesi 2020 yılının Mayıs ayında devreye giren tesis, yıl sonunda tam kapasiteyle çalışmaya başladı. 

Devlet Su İşleri (DSİ) 16. Bölge Müdürü Cihan Aksoy'un açıklamalarına göre, Dicle Nehri üzerinde yer alan ve 2006 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından temeli atılan baraj, 2024 yılının ilk dokuz ayında 3,2 milyar kilovatsaat enerji üretti.  

Aksoy, yılın kalan kısmında bu rakamın 4 milyar kilovatsaate ulaşmasının beklendiğini belirterek, "2024 yılında üretilen bu enerji, milli ekonomiye yaklaşık 13,5 milyar lira katkı sağlayacak. 2020'den bu yana toplamda 11,2 milyar kilovatsaat enerji üretildi" dedi. 

Tarihi Eserler Özenle Taşındı 

Baraj inşası sırasında, göl alanında bulunan tarihi ve kültürel değerlerin korunmasına yönelik dikkatli çalışmalar yürütüldü. Aksoy, aralarında ağırlığı 2 bin tonun üzerinde olan türbelerin de yer aldığı bazı yapıların, özel mühendislik teknikleriyle Hasankeyf Kültürel Park Alanı'na taşındığını belirtti. Bu süreçte yapılar, kilometrelerce uzaklıktaki arkeoparka nakledildi.  

Çocuk Parkında Dehşet Olay! 2 Çocuk Yaralandı Çocuk Parkında Dehşet Olay! 2 Çocuk Yaralandı

Hasankeyf'in yukarı şehri ise yeniden düzenlenerek açık hava müzesine dönüştürüldü. Ulu Camii, Osmanlı Mescidi, Büyük Saray ve diğer birçok tarihi yapı restore edildi. Aynı zamanda, Dicle ve Şahap Vadisi'nin kesişim noktasındaki Küçük Saray, baraj sularından etkilenmemesi amacıyla 6 metre yükseltilerek daha görünür hale getirildi. 

Bunun yanı sıra, baraj gölü üzerinden teknelerle bölgeye gelen turistlerin yukarı şehre ulaşımını kolaylaştırmak için üç adet yüzer iskele inşa edildi. Değişen su seviyelerine uyum sağlayan bu iskeleler, ziyaretçilerin konforlu bir şekilde tarihi kente ulaşmalarına olanak tanıyor.

Kaynak: DHA