Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, 21-26 Ekim'de organize edilecek IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları öncesi ‘Daha iyisini yapabiliriz’ başlıklı bir konuşma yaptı.

Kararlı para politikası eylemi, tedarik zinciri kısıtlamalarının azaltılması ve gıda ile enerji fiyatlarının ılımlı hale gelmesinin birleşiminin fiyat dengesinin sağlanmasında etkili olduğunu belirten Georgieva, "Büyük küresel enflasyon dalgası geri çekiliyor" ifadesini kullandı.

Georgieva, tüm bunların ekonomiyi resesyona ve büyük ölçekli iş kayıplarına sürüklemeden gerçekleştiğine vurgu yaparak, hem ABD hem de Avro Bölgesi'nde iş gücü piyasalarının düzenli şekilde soğuduğunu aktardı.

Söz konusu direncin, zaman içinde inşa edilen kuvvetli politika ve kurumsal temeller ile uluslararası politika iş birliğinden kaynaklandığına dikkat çeken Georgieva, gelişmiş ve birçok gelişmekte olan pazarda merkez bankası bağımsızlığı, bankacılık reformları ve dünya çapında kapasite geliştirmeden yararlandıklarını söyledi.

Çin’den AB’ye Misilleme: Gümrük Tarifeleri Artırılacak Çin’den AB’ye Misilleme: Gümrük Tarifeleri Artırılacak

Orta Doğu Uyarısı

Georgieva, enflasyon oranları gerilese de fiyat seviyesinin yüksek kalmayı sürdürdüğünü belirterek, bunların düşük büyüme ve yüksek borcun bir araya gelerek zorlu bir geleceğe işaret ettiği bir zamanda olduğunu söyledi.

Jeopolitik güçlüklere işaret eden Georgieva, "Hepimiz Orta Doğu'da büyüyen çatışmadan ve bunun bölgesel ekonomileri ve küresel petrol ile doğal gaz piyasalarını istikrarsızlaştırma potansiyelinden çok endişe duyuyoruz" dedi.

Bu durumun öngörülerin düşük büyüme ve yüksek borç kombinasyonuna işaret ettiği bir zamanda yapıldığını belirten Georgieva, "Orta vadeli büyümenin sönük olacağı tahmin ediliyor, pandemi öncesine göre çok düşük değil ancak yeterince iyi olmaktan da uzak" şeklinde görüş bildirdi.

Georgieva, bunun yoksulluğun ortadan kaldırılması için yetmeyeceğinin de altını çzidi.

Kamu Borcu Vurgusu

Yüksek ve artan kamu borcunun, ekonomik tabloyu daha da kaygı verici duruma soktuğunu vurgulayan Georgieva, borç yükseldikçe, düşük gelirli ülkelerde mali alanın orantısız şekilde daha fazla daraldığını belirtti.

Gorgieva, ulusal güvenlik kaygılarıyla hareket eden büyük oyuncuların giderek daha fazla endüstriyel politika ve korumacılığa başvurduğuna ve ticaret kısıtlaması getirdiğine de değinerek, "Bundan sonra, ticaret eskisi gibi büyüme motoru olmayacak" değerlendirmesini yaptı.

Georgieva, hükümetlerin borçları azaltmak için gayret göstermesi gerektiğinin altını çizerek, bütçelerin konsolide edilmesinin önemini anlattı.

Devletler genelinde politik söylemin giderek mali genişlemeyi desteklediğine işaret eden Georgieva, geleneksel olarak mali açıdan muhafazakar olan siyasi partilerin bile borç al harca eğiliminde olduğunu söyledi.

“Reformlara Odaklanılmalı”

Georgieva, orta vadede büyümenin önemini vurgulayarak, iş gücü piyasasına, sermayenin harekete geçirilmesine ve üretkenliğin canlandırılmasına ilişkin reformlara ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi.

Entegre bir iktisadi topluluğun üyeleri olarak ülkelerin kendi karşılaştırmalı üstünlüklerinden yararlanarak iş birliği ile yapabilecekleri çok şey olduğunu dile getiren Georgieva, ticaret, iklim ve yapay zeka gibi sahalarda ülkelerin birlikte çalışmayı tekrar hatırlaması gerektiğini kaydetti.

Kaynak: AA