Denetim, vergi ve danışmanlık alanında faaliyet gösteren Deloitte'un hazırladığı rapor, İsviçre'nin zengin uluslararası banka müşterileri nezdinde cazibesini yitirdiğini ortaya koyuyor. 

Papa, Vatikan'daki Kardinallerin Maaşlarında Kesinti Yaptı Papa, Vatikan'daki Kardinallerin Maaşlarında Kesinti Yaptı

Deloitte’nin Uluslararası Varlık Yönetimi Merkezleri Sıralaması'nın (IWMCR) 5. sayısına göre, İsviçre, 2,2 trilyon dolarlık uluslararası varlıklarla dünya genelinde zirvedeki yerini korudu. Ancak, 2020'de bu rakam 2 trilyon 623 milyar dolardı. 

Birleşik Krallık, 2 trilyon 166 milyar dolarlık varlıkla sıralamada ikinci sırada yer alırken, ABD 2 trilyon 109 milyar dolarla üçüncü sırada yer aldı. 

Raporda, İsviçre’nin özellikle Avrupa ve Orta Doğulu müşteriler için lider varlık yönetim merkezi olmayı sürdürdüğü belirtilse de 2023 yılında Credit Suisse'in iflasının ülkenin finans ve bankacılık piyasasının istikrarını sarstığına dikkat çekiliyor. Büyük miktarda müşterinin paralarını yalnızca birkaç gün içinde çektiği vurgulanıyor. 

Raporda, bu iki bölgeden İsviçre’ye gelen varlık girişlerinin henüz tam anlamıyla toparlanmadığı ifade ediliyor. Ayrıca, “İsviçre'nin, geçmişte sahip olduğu bazı kilit avantajların (düşük vergiler, siyasi ve ekonomik istikrar, tarafsızlık) son dönemde önemini yitirdiği" belirtilerek, "ülkenin artık zengin uluslararası müşteriler için eskisi kadar cazip olmadığı" vurgulanıyor. 

2023'te küresel yönetilen varlıkların yıllık yüzde 2,9 artışla 10,1 trilyon dolara ulaştığına dikkat çeken raporda, dört yıl önce bu varlıkların yüzde 24'ünün İsviçre'de yönetildiği, ancak bu oranın 2023'te yüzde 21'e düştüğü aktarılıyor. 

Panama ve Karayip ülkeleri bu dönemde en fazla pazar payı kaybederken, en büyük kazançları yüzde 21'lik paylarıyla Birleşik Krallık ve ABD elde etti.

Kaynak: AA