İtalya, vatandaşlarının taşıyıcı annelik için yurt dışına gitmesini engellemeyi amaçlayan yeni bir yasa çıkardı.
İtalya'da taşıyıcı anneliği "evrensel suç" kapsamına almak için hazırlanan kanun teklifi, Senato tarafından da onaylanarak yasalaştı. Başbakan Giorgia Meloni'nin sağ koalisyon hükümetinde yer alan aşırı sağcı İtalya'nın Kardeşleri (FdI) partisinin hazırladığı teklif, İtalya'da zaten yasak olan taşıyıcı anneliğin uluslararası düzeyde de suç sayılmasını öngörüyor. Bu yasal düzenleme, 1,5 yılı aşkın bir süre parlamentoda tartışıldıktan sonra nihayet tamamlanmış oldu.
Kanun teklifi, ilk olarak 26 Temmuz 2023'te Temsilciler Meclisi'nde kabul edilmişti ve bugün Senato’da yapılan oylamada da yasalaştı. 200 üyesi bulunan Senato Genel Kurulu'nda gerçekleşen oylamada, 84 senatör evet oyu verirken, 58 senatör ise teklife karşı çıktı.
Taşıyıcı annelik 2004 yılından bu yana İtalya’da yasak olsa da yeni yasanın amacı, İtalyan vatandaşlarının bu uygulama için başka ülkelere gitmesini önlemek. Yeni yasa, başka ülkelerde taşıyıcı annelik yoluna başvuran İtalyanların iki yıl hapis ve 1 milyon avroya kadar para cezasına çarptırılmasını öngörüyor.
Öte yandan, Senato’daki oylamada “hayır” oyu veren sol muhalefet partileri ve bazı aktivistler, bu yasayı "Anayasa'ya aykırı" ve "Orta Çağ zihniyeti" olarak nitelendirerek şiddetle eleştiriyor.